Veel mensen denken dat veganisten niet meer eten dan slaatjes. Maar onbekend is onbemind, veel veganisten houden immers ontzettend veel van eten. Ze verkennen een breed spectrum aan voedingsproducten.

Vegans consumeren geen dierlijke producten. We eten geen vlees, vis, zuivel, eieren of andere dierlijke (bij)producten. Het gaat echter verder dan wat je in je mond stopt. We gebruiken geen cosmetica, kleding, schoenen en andere producten die dierlijk materiaal bevatten of getest zijn op dieren.

Er zijn tal van redenen om vegan te worden, maar ik bespreek vandaag de meest voorkomende:

1 – Gezondheid


Alsmaar meer onderzoek wijst uit dat het niet goed is om (veel) dierlijke producten te consumeren, ze veroorzaken vaak meer kwaad dan goed. Aan het volgen van een plantaardig dieet zijn net heel wat positieve aspecten verbonden. Vegan eten kan een positieve impact hebben op de afname van bvb. type 2 diabetes en cardiovasculaire ziekten. Uiteraard, om dit te bereiken en te behouden, moet het een gezond en doordacht dieet zijn, meer bepaald een whole foods, plant based dieet. Dit betekent uiteraard niet dat je als vegan niet ziek kan worden maar gebalanceerd vegan eten kan je wel voordelen bieden.

2 – Dieren

Veedieren worden in het leven gebracht om geconsumeerd te worden. De vleesindustrie houdt dieren, zoals varkens, koeien en kippen, in plaatsen die te klein zijn en in niets gelijken op hun natuurlijke leefomgeving. Het voedsel dat ze krijgen zouden ze waarschijnlijk niet zelf kiezen. De slachting is een lange tocht en meestal gebeurt die tocht in miezerige omstandigheden. In het slachthuis komen ze aan in een omgeving die ze helemaal niet kennen, waar ze niet weten wat er gebeurt. Ze worden in een kleine ruimte gedreven waarin ze verdoofd worden door middel van een luchtdruk pistool of elektrocutie (wat niet altijd van de eerste keer lukt). De dieren ondergaan heel wat stress en angst voor ze gedood worden, en die stress en angst ontstaat van het moment dat ze geboren worden.

3 – Milieu

Veganisme is niet enkel positief voor je gezondheid en voor de dieren, het is ook positief voor het milieu. Er wordt namelijk maar liefst zeven keer zoveel land gebruikt om vlees te produceren als er nodig is om plantaardige voeding te produceren. Bovendien verbruikt de productie van één kilogram vlees ongeveer 15000 liter water (in vergelijking met 1 kg tarwe: 1500 l). Vlees eten zorgt voor veel milieuproblemen aangezien het ook onze lucht en water vervuilt en onze biodiversiteit aantast. Onderzoek wijst uit dat de veeteelt verantwoordelijk is voor ongeveer één vijfde van de uitstoot van broeikasgassen en dus een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering.

4 – Medemens

Zo’n 60 procent van de vruchtbare grond wordt gebruikt voor veeteelt. Veel veedieren worden gevoed met graan, wat ontzettend inefficiënt is: voor 1 kilogram rundsvlees heb je bvb. 7 kilogram graan nodig. Met dat graan zou je veel meer mensen kunnen voeden dan met dat rundvlees. Aangezien er 800 miljoen mensen lijden aan ondervoeding, is deze grote onrechtvaardigheid reden genoeg om vegan te worden.

5 – Het is lekker!


Vegan eten is al lang niet meer bonen met rijst. Je leert als vegan heel wat verrassende ingrediënten, nieuwe manieren van koken en verschillende soorten keukens kennen. Dit kan de doorslag geven om vaker vegan te koken, jezelf steeds te verrassen om zo uiteindelijk elke dag (lekker!) vegan te eten.