Een combinatie van kaas en wijn staat al heel veel jaren garant voor gezellige winteravonden. Maar ook voor de kaasschotel hou je best vast aan een aantal basisregels. Wij geven je de beste tips voor het maken van een heerlijke kaasschotel!

Stukje kaas hier, kaasje daar… Maar hoeveel heb je nu juist nodig?

De grootste fout die er gemaakt wordt bij een kaasplank, is bijvoorbeeld dat er teveel soorten worden voorgeschoteld. Kies bij voorkeur 4 tot 8 kazen van uiteenlopende smaken en types. Reken ongeveer 250 gram kaas per persoon indien je de kaasschotel als hoofdgerecht serveert.

Zoveel soorten kaas, welke kies je dan?

kaasschotel

Het beste wat je kunt doen als je de gasten goed kent, is opteren voor die kazen die bij zoveel mogelijk genodigden in de smaak vallen. Lang niet iedereen houdt immers van geitenkaas of blauwaders, terwijl anderen de zachte gele kazen veel te saai vinden. Probeer wel zoveel mogelijk evenwicht te brengen. Naast een romige kaas, moet er ook een pikante op de schotel liggen. Harde kazen moeten afgewisseld worden door zachte. Niet alleen de kleur van de korst mag de verscheidenheid bepalen. Probeer zoveel mogelijk de kruiden-, noten- en fruitkazen uit pakjes te vermijden. Zij horen eerder thuis op een boterham dan op een kaasplateau. Kies een thema – bijvoorbeeld Franse kazen – en wijk daar niet van af.

Oké dat snappen we… nu de presentatie van de kaasschotel nog

Leg de kaas bij voorkeur op een schotel van hout, aardewerk of marmer. Neem de kaas een uur voor gebruik uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur is. Pas dan komt de echte smaak vrij. Schik de kazen in een cirkel. Leg de zachtste aan de buitenkant en de sterkste in het midden. Een kaasschotel mag natuurlijk geen janboel worden. Daarom snijd je best al een aantal stukjes voor, zodat de gasten zien hoe ze verder moeten gaan. Volledige ronde kazen worden in taartpunten verdeeld. Porties kaas zoals brie worden verder in smalle spieën gesneden. Harde kaasblokken snij je in rechthoekjes. Geitenkaasjes verdeelt men in twee of vier stukken. Als de schotel klaar is, bedek je ze met een vochtige doek.

Meer dan noten en druiven

Wat geef je erbij? Een notenmix doet het goed als begeleider van kaas. Meng hele walnoten, hazelnoten, cashewnoten en amandelen. Of rooster pijnboompitten kort goudbruin. Druiventrossen zijn klassiekers van de kaasschotel. Maar ook schijfjes kiwi, partjes meloen, kwartjes verse vijgen en halve passievruchten misstaan niet. Net zoals gedroogd fruit: pruimen, abrikozen, rozijntjes… Wie zuur boven zoet verkiest, kan augurkjes en uitjes combineren met de kaas. Een fris slaatje met waterkers, tomaten, komkommer en een vinaigrette kan evenzeer. Hoe dan ook: overdrijf niet met de garnituur.

Klaar is kaas.. euhm kees. Vergeet je messen niet

 

kaasschotel attribuut - snijdraadVoorzie bij elke kaas een apart mes. Specifiek voor zachte kazen voorzie je best een ‘snijdraad’. Dat is een gespannen metalen draadje dat door de zachte zuivel getrokken wordt. Als je zachte kaas met een mes in stukjes verdeelt, blijft er meestal veel kaas aan het mes hangen, waardoor het niet meer zo geschikt is om andere kazen te snijden. Kies voor echte kaasmessen. Die hebben een gevorkte punt waarmee het blokje kaas opgepikt kan worden nadat het afgesneden is.

Wat zullen we drinken?

Haal de wijn maar boven! Maar behalve wijn gaan ook onze Belgische abdijbieren goed samen met zuivel. Een porto is een aanrader bij kazen met een uitgesproken smaak zoals Herve. Jenever past dan weer bij oude, harde kazen.

Ben jij niet zo een kaaseter? Wat dacht je van deze nachoschotel met chili sin carne?