Veel mensen denken dat je eerder dronken wordt als je alcohol – en dus ook wijn – drinkt terwijl je in de zon zit. Hier is nooit echt onderzoek naar gedaan. Of je dronken wordt of niet, hangt ook in de zon vooral af van de hoeveelheid alcohol die je tot je neemt. Of van wat je drinkt, en hoe. Want in de zomer hebben wijntjes aparte wetten.

Olé, Rosé!

Bijna enkel in deze periode grijpen we naar de fles rosé of een bag in box. Het is echt wel zonde dat dit soort wijn vaak wordt ondergewaardeerd. Niets is zo verfrissend op een hete zomerdag als een ijskoud glas heerlijke rosé. Hij past zowel bij charcuterieschotels, tapas als zeevruchten. Het blijft echter wijn die kort na het bottelen moet gedronken worden. Een rosé die zijn houdbaarheidsdatum overschreed, is gewoon niet lekker.

Rosé wordt meestal verkregen door rode druiven te persen en het sap even met de schilletjes en andere vaste delen te laten trekken, zodat het lichter kleurt. Slechts heel af en toe wordt een rode wijn gemengd met een witte om tot een rood tintje te komen. Dat gebeurt echter door specialisten. Jouw eigen mixwijn zal zelden lekker zijn.

6 weken genieten!

Ook op de zogenaamde wijn in dozen kleeft een totaal verkeerd etiket. Snobs halen er hun neus voor op, omdat het minderwaardige wijn zou zijn waarvan je hoofdpijn krijgt. Niets is echter minder waar. De bovenste delen van een wijngaard ontvangen veel zon, waardoor de druiven daar nog beter groeien en meer suiker en alcohol ontwikkelen. De wijn die daarvan gemaakt wordt, is langer houdbaar en wordt in flessen gebotteld.

De wijn uit de lagere gebieden heeft dezelfde smaak en kwaliteit maar is bestemd voor snelle consumptie. En dus wordt hij vaak verpakt in een doos met kunstsof zak met een tapkraan. Net zo lekker, maar veel gemakkelijker. De tapkraan is zo ontworpen en gemaakt dat er geen lucht bij de wijn komt tijdens het tappen en bewaren. Je hoeft dus geen 2, 3, 5, of 10 liter op te drinken in enkele dagen. Je kunt daar zeker 6 weken van genieten. En dan bedoelen we echt genieten, want al die weken blijven smaak, aroma en kwaliteit exact hetzelfde.

Zo heeft jouw wijn de juiste temperatuur in de zomer

Het is geen goed idee om je wijnflessen bij een barbecue of een ander feest uit te stallen bij de rest van het buffet. Zet ze zeker niet in het volle zonlicht. Zowel hitte als licht heeft namelijk snel een nadelige invloed op goede wijn.

Koel witte wijn een rosé een half uurtje tot een uurtje voor in de koelkast. Nooit in een diepvriezer! De beste methode om wijn te koelen, blijft de emmer met water. Dat kan een speciale ijsemmer zijn, maar evengoed de gewone huishoudemmer. Na een kwartier tot een half uur is de wijn op de goede temperatuur. Bij heel hoge buitentemperaturen doe je er wat ijsblokjes in. In de emmer bedoelen we dan, want het is onvergeeflijk om wijn “on the rocks” te serveren.