Het startschot voor het barbecueseizoen is reeds lang gegeven. Iedereen showt zijn straffe toestellen. De grillen werden massaal van stal gehaald. Maar wat leggen we er zoal op, eens de temperatuur goed zit? We beten er ons in vast.

Het nieuwe grillen

Het is één van de oudste en meest authentieke methodes voor het bereiden van gerechten: roken. Vroeger vond je het het vooral in professionele sferen, terwijl het nu ook gewoon thuis kan. Roken gaart je vis of vlees traag, bij een lage temperatuur. De verfijnde rooksmaak is door niets te evenaren. Er zijn tal van boekjes en recepten verkrijgbaar. Ideaal als je ermee aan de slag wil gaan.

Wat grillen we vandaag? - Flashmagazine

Vlees noch vis

Deze trend is niet alleen zichtbaar in barbecueland, maar in de hele culinaire wereld. We gaan steeds minder vlees consumeren en zoeken naar smakelijke alternatieven. Waar barbecueën ooit vooral om hamburgers en spareribs draaide, wordt er tegenwoordig veel meer op het vuur gelegd. Groenten aan een spies zien we al een tijd, maar wat dacht je van heerlijke quesedilla’s, spruitjes of zelfs popcorn van de barbecue?

Wat grillen we vandaag? - Flashmagazine

High-end worst

De worst wint terrein met rasse schreden. Niet verwonderlijk wetende dat er tegenwoordig tal van hoogculinaire worsten op de markt zijn. Truffelworst, Franse worst, gemaakt van eenden- of varkensvlees, Amerikaanse Cajunworst… Maar ook in gehaktvorm laat zich deze lekkernij tot balletjes draaien.

Wat grillen we vandaag? - Flashmagazine

Flammkuchen

Een graag geziene snack. Ook op de BBQ. De flammkuchen. Deze flinterdunne pizza kent zijn oorsprong in Elzas, maar pakte de rest van de wereld in. Op de klassieke manier wordt de bodem ingesmeerd met een mengsel van crème fraîche en zure room, en vervolgens belegd met spek en ui. Heerlijke ingrediënten zoals pekingeend of geroosterde groenten smaken fantastisch op een flammkuchen.

Wat grillen we vandaag? - Flashmagazine

Nu je weet wat erop moet, is het enkel nog een kwestie van de juiste BBQ vinden.