BBQ’s kunnen we eigenlijk onderverdelen in drie categorieën: gas, elektriciteit en houtskool. Voorzichtig komt er ook een vierde kijken: de eco-variant, aangedreven door de zon. Deze laatste BBQ is niet geëigend voor een grote groep hongerigen, maar het is des te inventiever en volledig groen qua energieverbruik. Zeker het vermelden waard dus.

Gas

Zeer populair, zeker als je snel veel vlees wil bakken. Door de hoge temperatuur wordt het vlees snel gaar en doorbakken. Nadeel is eerder symbolisch: het authentieke barbecuegevoel is een beetje zoek. BBQ is immers een traag en heerlijk proces dat honger opwekt, de neus verwent en gezelligheid zeer gunstig beïnvloedt. Niet vergeten een extra flesje gas in te slaan voordat je je hele familie uitnodigt, om dan tussen voor- en hoofdgerecht zonder te komen zitten.

Houtskool

Als je het ons vraagt het meest originele. De geur van smeulende kooltjes zorgt ook voor een extra smaakaspect voor het eten op de grill en de neuzen errond. Wordt bij overdadig gebruik ontmoedigd door de steeds belangrijkere milieunormen. Als je het met mate doet, lijkt dit argument ons eerder verwaarloosbaar. Wel even met de buren afstemmen, omdat de rookpluim soms flinke vormen aanneemt.

Welke BBQ kiezen? - Flashmagazine

Elektriciteit

Een eerder met uitsterven bedreigde BBQ-soort. In de meeste winkels zelfs al niet meer te vinden of voorradig. Toch hebben vele mensen nog zo’n ‘tafelmodelletje’. Het werkt altijd, vrij snel en het is vooral voor de kleine, knusse groepjes, die geen haast hebben. Het werkt met een gloei-element en is dus als erg veilig te bestempelen. De smaak is eerder neutraal te noemen. De minst aantrekkelijke grillkunst, als je het ons vraagt. Maakt terecht een exit.

Zonne-energie

Dit soort toestelletjes komen in alle vormen en maten. Het principe is zo oud als de zon zelf: een reflector balt de zon samen tot een krachtige straal die zich dan op haar beurt op je brochette of aardappel richt. Je moet vooral veel geduld hebben. Allerminst geniaal, te weten dat dit puur op zonne-energie werkt. Het is eerder een leuke, superecologische gadget, dan wel een performant kooktoestel. 

Nodeloos te zeggen, maar houd nooit een BBQ in een (openbaar) bos of andere natuurparken. Absoluut verboden, gevaarlijk en te klasseren als écht spelen met vuur. Grillen doe je met verstand. Veiligheid voorop. Altijd.

Smakelijk!