De zomer doet ons snakken naar heerlijke ijsjes. En wat is er nu beter dan een lekkere ijslolly? Je kan kiezen voor een raketijsje of een hemelse Calippo maar nog steeds worden er in Vlaanderen op iedere zonnige dag vele duizenden ijslolly’s zelf gemaakt. En heus niet alleen voor de kinderen. Wij geven je enkele simpele trucjes mee om in no-time een heerlijke ijslolly te maken.

Van ice-tea tot chocomelk

De eenvoudigste manier om zelf ijsjes te maken, is gewoon een standaard drankje invriezen. Toch zal je merken dat het ijs dan erg bros is. Daarom meng je er best altijd ongeveer een vierde suikersiroop (evenveel water als suiker) onder. Bij dit soort lolly’s zuig je de smaak letterlijk door het ijs uit. Je kunt hiervoor ondermeer ice-tea zonder koolzuur, cola (wel eerst de prik eraf laten gaan door er een suikerklontje in te gooien), chocomelk of eigen bereide limonade van water en vruchtensiroop gebruiken. Daardoor kan je makkelijk een heel assortiment van kleuren en smaken maken.

Fruitlolly’s

Vrijwel alle zachte fruitsoorten kunnen gebruikt worden om er wat ‘rijkere’ ijslolly’s van te maken. Je moet de vruchten wel eerst schillen. Citroensap helpt de kleur van het fruit te behouden. Als je echt zoet fruit gebruikt, zoals meloen of banaan, voeg je er per 200 g ongeveer twee eetlepels citroensap aan toe en suikersiroop op basis van 50 g suiker en 0,75 dl water. Bij wat zuurder fruit hou je het op één eetlepel citroensap en suikersiroop van 75 g suiker en 0,75 dl water. De mierzoete smaak zal hoe dan ook minder zijn na het invriezen. Los voor de siroop de suiker op in het water en laat dit afkoelen. Prak het vruchtvlees met een vork. Roer er dan het citroensap en de suikersiroop onder. Vul hiermee de vormpjes en dek ze af.

In een grote diepvries op min 20 graden hebben ijslolly’s ongeveer 4 uur nodig. Een vriesvak in een koelkast doet er ongeveer dubbel zo lang over. Gun de lolly’s altijd 5 tot 10 minuten de tijd om los te komen uit de vormpjes.

Lolly van coulis

Vind je de draderige structuur van het rijke fruit-ijs niet zo aangenaam, maar ben je toch liefhebber van een volle smaak? Dan kan je een coulis gebruiken als basis. Het resultaat is een wat duurder ijsje, maar wel een echte smaakbom. Hoe lekker een waterijsje ook is, na ongeveer twintig keer likken, treedt de verveling op. Dan zou je graag ruilen met iemand die van een andere smaak proeft. Tenzij er diverse smaken in één ijsje vervat zijn. Dat vergt natuurlijk wel wat meer tijd. En niet ieder vormpje is er voor geschikt. De vormpjes waarbij het stokje aan het dekseltje vast zit, kan je hiervoor niet gebruiken. 


Niet zo’n fan van ijslolly’s maar eerder van roomijs? Ontdek hier hoe je gemakkelijk jouw eigen roomijs maakt!