Teken zijn moeilijk te herkennen op je huid. Ze zien eruit als een zwartbruin, klein puntje met pootjes, maar worden snel groter als je ze niet verwijdert. Opletten is dus de boodschap!

Waar vind je teken?

Teken komen voornamelijk voor in bossen, heides, weilanden, parken, tuinen en zelfs duinen. Ze zijn er het hele jaar door, maar voornamelijk actief tussen maart en oktober, als de buitentemperatuur meer dan 7-10°C bedraagt.

Voorkomen is beter dan genezen

Tekenbeten helemaal uitsluiten is onmogelijk. Daarom moet je jezelf elke keer meteen controleren nadat je in de natuur geweest bent. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om de kans op tekenbeten te verkleinen:

Alles wat je moet weten over teken - Flashmagazine
©Vlaamse overheid

Een tekenbeet

Een beet van een teek is pijnloos, omdat een teek samen met haar speeksel ook verdovings- en antistollingsstoffen uitscheidt. Je voelt een teek dus niet bijten. Bovendien houdt een teek van warme (en dus niet goed zichtbare) plekjes, zoals knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels.

Je herkent een tekenbeet vooral door de aanwezigheid van de vastgehechte teek in de huid. Wanneer de teek nog niet volgezogen is, lijkt het vooral dat er een donker puntje vasthangt aan de huid. Het lijkt soms ook op een sproetje of moedervlekje. De teek geeft echter een beetje mee en lijkt soms (voorzichtig!) te kantelen. Een volgezogen teek is groter en bolvorming en ook duidelijker te herkennen.

Teek verwijderen

Elke manipulatie kan de teek doen braken. Je verhoogt zo het risico op besmetting. Trek de teek er in één beweging uit met een tekenverwijderaar.

Alles wat je moet weten over teken - Flashmagazine

  • Knijp een teek niet plat
  • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.
  • Verbrand een vastgehechte teek ook niet.
  • Draai niet aan een teek.

Alles op een rijtje

Alle info die je nodig hebt, ontdek je ook in dit handige filmpje!

In de zomer hebben we niet enkel last van deze beestjes, maar kan ook de zon al eens parten spelen. Wij vertellen je wat je moet doen bij een zonnesteek!

Bron: Vlaamse overheid