Kruiden zijn niet alleen erg lekker om je gerechten mee af te werken, ze zijn vaak ook super gezond omdat ze erg veel gunstige stoffen voor ons lichaam bevatten. En meer nog, de meeste kruiden  hebben ook een medicinale werking. Het zijn dus echte POWER foods! Deze verse kruiden mogen dit najaar alvast niet ontbreken in je kruidentuin. 

Tijm

Tijm heeft een herkenbare geur en een grote geneeskracht. Het is een keukenkruid, maar het heeft helende effecten voor het lichaam omdat het bacteriën bestrijd. Daarom wordt het ook gebruikt in antibiotica, tandpasta of thee. Het is  een natuurlijke ontstekingsremmer, het verlicht spierpijn en het helpt bij het ontspannen van de spieren.

Salie

Salie is afgeleid van het Latijnse woord ‘salvere’, wat staat voor ‘redden’ of ‘genezen’. Het is dan ook een wonderplantje dat voor veel kwaaltjes heilzaam is. Bij verkoudheid of keelpijn, helpt saliethee je gauw van je klachten af. Salie is ook goed om vet eten beter te verteren en helpt tegen overmatig zweten. Naast een heleboel vitamines en mineralen, bevat salie rozemarijnzuur. Deze anti-oxidant heeft een gunstige invloed op het behoud van een goed geheugen. 

Oregano

Oregano is een echte powerfood omdat het boordevol anti-oxidanten, vezels en vitamine K zit. Het helpt bij het verteren van zware en vette gerechten. Ideaal dus om je ongezonde pizza mee af te werken! Het is ook een rustgevend en kalmerend kruid, dat helpt tegen nervositeit en slapeloosheid. Oregano bevat ook stoffen die een anti-bacteriële werking hebben.  

Peterselie

Peterselie is misschien wel het meest bekende én meest gebruikte kruid in de keuken, maar we onderschatten ongetwijfeld de voordelen van dit decoratieve stukje groen op ons bord. Het gaat vochtophopingen tegen, heeft een gunstige invloed bij PMS & menstruatieklachten en stimuleert de borstvoeding. Peterselie is ook een bloedzuiverend en ontgiftend kruid. Het zit boordevol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten, en behoort tot een geliefd superfood bij de sporters. 

Heb je zin om zelf een kruidentuintje aan te leggen? Ga dan wat inspiratie opdoen in de Kruiden- en Inspiratietuin op de abdijsite van Herkenrode. Dit hedendaags kruidenpark met een bijzondere architectuur vertelt het verhaal van meer dan 500 verschillende kruiden en kruidachtige planten doorheen de geschiedenis. 

Reserveren is nodig gezien de coronamaatregelen.

Foto’s: ⒸWilliam Vanderheyden

DELEN