Ben ik niet te oud? Dan ben ik vast en zeker te zwaar. En ben ik eigenlijk wel sterk genoeg? Het is maar een greep uit de dingen die je als docente paaldansen hoort. Waarom is die eerste les toch zo spannend? Liesbet van Pole Tricks legt het uit.

De ‘paal-drempel’

Paaldans wordt steeds bekender. Iedereen heeft al wel eens een YouTube-filmpje gezien of één van de acts op bijvoorbeeld Belgium’s Got Talent. Het staat bekend als een intensieve sport die je hele lichaam traint en dat schrikt soms nieuwsgierigen af. Bij aanvang van een nieuwe reeks krijgen we dan ook heel wat mailtjes met bovenstaande vragen.

Guest editor Pole Tricks: iedereen kan paaldansen! - Flashmagazine

Het idee bestaat dan ook dat je om te starten al een topatleet moet zijn die plooit in elke richting en liefst mid-twintig is. Niets is echter minder waar. Ook die topsporter uit het filmpje begon ooit met een eenvoudige draai aan de paal.

De eerste les is natuurlijk altijd wel een beetje spannend… Daarom werken we in onze studio met niveaus. Iemand die weinig of niet sport zit niet in dezelfde groep als iemand die altijd heeft geturnd. Het leuke daaraan is dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en dat schept meteen een band. Ook is er geen maximum leeftijd of gewicht om te starten. Wie luistert naar zijn/haar lichaam en juist wordt begeleid kan de wereld aan!

Guest editor Pole Tricks: iedereen kan paaldansen! - Flashmagazine

Time flies and so do I

De eerste 5 lessen zijn vaak het zwaarst. Je lichaam moet nog wennen aan al die nieuwe bewegingen (en aan de pijn), maar week na week voel je hoe je sterker wordt en zie je je lichaam veranderen. 

Dingen die eerst niet lukten, gaan plots een stuk vlotter. Het overwinnen van zulke obstakels vertaalt zich ook naar je zelfvertrouwen. Je wordt sterker en dat ga je ook uitstralen in je dagelijkse leven. Je houding verandert en je voelt je beter in je vel. Het leukste aan mijn job is horen van een leerling hoeveel zelfverzekerder hij/zij is geworden door paaldans.

Guest editor Pole Tricks: iedereen kan paaldansen! - Flashmagazine

Het sportieve aspect speelt uiteraard een grote rol, maar paaldans is echt een sport voor iedereen. De enige drempel waar je over moet, is die in je hoofd!

Ook zin gekregen om eens een proefles te proberen? 2 en 3 april is het weer zover! Inschrijven kan via info@poletricks.be.

Liesbet Pole Tricks