Het begon allemaal in de Chinese stad Wuhan, maar het coronavirus houdt ondertussen de hele wereld in de ban. Toch is nog niet iedereen helemaal op de hoogte van wat het juist inhoudt. Wij zetten enkele feiten op een rij.

Hoe herken je het?

Veel voorkomende tekenen van infectie zijn koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. 

Het coronavirus uitgelegd - Flashmagazine

Hoe kan je het voorkomen?

  • Was je handen regelmatig
  • Bedek je mond en neus bij het hoesten en niezen
  • Vermijd nauw contact met personen die symptomen hebben van luchtwegaandoeningen (bijv. hoesten en niezen)

Het coronavirus uitgelegd - Flashmagazine

Hoe groot is de kans dat het uitbreekt in België?

Net zoals in andere landen is het mogelijk dat een reiziger vanuit China met het virus tot in België reist. De kans dat de ziekte zich hier verder kan verspreiden, is echter heel klein. Ons land heeft zeer goede procedures voor het opsporen en behandelen van coronavirussen.

Het coronavirus uitgelegd - Flashmagazine

Je voelt je ziek, wat nu?

Als je recent op reis bent geweest naar China, bel dan naar je huisarts en vermeld je reisgeschiedenis en symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed. Geen bezoekje gebracht aan het land? Dan is het waarschijnlijk gewoon een griepje.

Het coronavirus uitgelegd - Flashmagazine

Heeft een mondmasker zin?

Het gebruik van mondmaskers om een infectie met het coronavirus te voorkomen, heeft alleen zin in ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten onderzocht wordt.

Het coronavirus uitgelegd - Flashmagazine

Een pakje uit China besteld?

Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Geen probleem dus!

Het coronavirus uitgelegd - Flashmagazine

Kan je eraan doodgaan?

Ben je gewoon gezond en wandel je bijvoorbeeld voorbij iemand op straat die besmet zou zijn? Dan is de kans dat je zelf ziek wordt nog zeer klein. Je moet al een tijdje in de buurt van een besmet persoon zijn, om ook besmet te geraken. En zelfs dan geneest het grootste deel gewoon spontaan. Net zoals voor griep is het coronavirus vooral gevaarlijk voor oudere mensen en mensen met al andere (ernstige) gezondheidsklachten. Voor hen kan een besmetting fataal zijn. Behoor je tot die risicogroep? Bescherm jezelf dan tegen het coronavirus zoals je dat ook doet voor het griepvirus, en neem je voorzorgen!

Het coronavirus uitgelegd - Flashmagazine

Wil je nog meer info? Neem dan een kijkje op de website van de overheid.