Snel reageren wanneer iemand een beroerte krijgt, kan een wereld van verschil maken. Het is dus belangrijk om te weten hoe je het kan herkennen en zo misschien wel een leven te redden!

Wat is een beroerte?

Een beroerte is een medische aandoening, waarbij de doorbloeding van de hersenen plots wordt verstoord. Zo’n herseninfarct kan ontstaan door afsluiting van een bloedvat en hersenbloedingen. Iedere dag krijgen 52 mensen in België een beroerte. Deze aandoening heeft vaak invaliditeit als gevolg en is een belangrijke doodsoorzaak. Welke verschijnselen optreden en in welke mate de patiënt kan herstellen, is sterk afhankelijk van de soort beroerte, de regio en de grootte van het beschadigde hersengedeelte.

Hoe herken je een beroerte? - Flashmagazine

Hoe herken je het?

Het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis brengen in het geval van een beroerte is cruciaal. Natuurlijk moet je het dan weel eerst kunnen identificeren. Dat doe je via de FAST-test:

Hoe herken je een beroerte? - Flashmagazine

Face

Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.

Arm

Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en check of ze tegelijk omhoog gaan.

Speech

Stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.

Time

Bepaal hoe lang de klachten al duren. Schakel meteen medische hulp in en beperk de schade.

Wat moet je doen?

Stel je de symptomen van de FAST-test vast, reageer dan onmiddellijk en contacteer het noodnummer 112. Door snel in te grijpen, kan je hersenschade beperken en mogelijk een leven redden.

Hoe herken je een beroerte? - Flashmagazine

Om een beroerte te voorkomen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te onderhouden. Sporten hoort daar zeker ook bij, maar dat hoeft daarom niet veel te kosten. Met deze sporten die niks kosten, geraak je al een eind op weg!

Bron: www.herkeneenberoerte.be