We hebben allemaal wel zo van die middeltjes die je zogezegd van de hik verlossen. Maar werken ze echt? Wij zochten het uit!

Wat is de hik eigenlijk?

Tijdens het inademen maken we gebruik van ons middenrif en soms trekt dat op een gekke manier samen. Hierdoor sluit het strotklepje en wordt het kenmerkende hik-geluid geproduceerd. Een vervelende vergissing van de natuur die geen enkel nut heeft! Gelukkig gaat de hik meestal vanzelf na een paar minuten over.

Ik heb de hik... Welke trucjes werken? - Flashmagazine

Hoe kan je het vermijden?

Bekende oorzaken van de hik zijn te snel eten of drinken, scherp of gekruid eten en drinken van alcohol of koolzuurhoudende frisdranken.

Ik heb de hik... Welke trucjes werken? - Flashmagazine

En hoe los je het op?

Iemand doen schrikken, ondersteboven drinken, een rijmpje opzeggen… Allemaal trucjes die voor jou misschien werken, maar die nooit bewezen zijn. Wat je wel kan doen, is de zenuw die je hartslag en ademhaling helpt te regelen op andere gedachten brengen door een lepeltje suiker te eten. Hierdoor wordt slikken moeilijker, waardoor de zenuw zich daar op gaat focussen. Ook de hoeveelheid kooldioxide (CO2) in je bloed verhogen, zou helpen. Hou je adem in, drink snel een glas water of adem in een papieren zak. Zo kalmeert de desbetreffende zenuw en ontspant je middenrif.

Ik heb de hik... Welke trucjes werken? - Flashmagazine

Hoewel water dus niet altijd de redding zal zijn voor je hik, is het wel belangrijk om er voldoende van te drinken elke dag. Dat lukt zeker met onze tips!