Voor velen is het een alombekende regel: zonnecrème moet je elk jaar opnieuw kopen. Maar klopt dat ook? Zo check je of je zonnecrème van vorig jaar nog goed is.

Het zekere voor het onzekere

De verpakking vertelt je dat het product vaak slechts 12 maanden houdbaar is na openen. Dit omdat de UV-filters na een tijdje afbreken, waardoor je minder goed beschermd bent. Maar ook bacteriën vinden de weg naar het tubetje. Om te weten of je zonnecrème echt al te lang open is, is het verstandig om de datum waarop je de verpakking opent op de flacon te schrijven. Zo weet je het zeker! Maar of je hem nog kunt gebruiken, hangt van enkele factoren af.

Is je zonnecrème van vorig jaar nog goed? - Flashmagazine

Check textuur en geur

Zonnecrème moet je op een droge en koele plaats bewaren. Op die manier blijft het product langer goed. Je flesje meenemen naar een zonnig strand of laten liggen in een snikhete auto, is dus geen goeie zet als je het product het jaar nadien nog wilt gebruiken. Ook de textuur en de geur verklappen je al wat. Heb je na het schudden nog steeds een vreemde textuur en is de geur niet meer fris? Dan gooi je de tube beter de vuilbak in. Want: better safe than sorry! 

Is je zonnecrème van vorig jaar nog goed? - Flashmagazine

Het is belangrijk om je huid te beschermen, maar ook je ogen! Dat doe je met een zonnebril. Kies er wel eentje die bij je gezichtsvorm past.