Barstende hoofdpijn tot in je haren, een droge mond, rubberen ledematen… Kortom: een bijna-dood-ervaring. De meesten onder ons kennen dit fenomeen van de morgen na de dag voordien. Alsof die hangover nog niet lastig genoeg is, toont je partner ook nog weinig medeleven. Indien je al niet ronduit uitgelachen wordt. Want je had maar niet zoveel moeten drinken.

It’s a sign…

Een kater is niets anders dan een manier van de natuur om ons duidelijk te maken dat we onszelf zoiets niet mogen aandoen. Ons lichaam protesteert tegen alle gifstoffen die het moet verwerken. Je nieren moeten sneller werken, waardoor je vaker naar het toilet moet. Hierdoor raak je uitgedroogd. Zelfs als je gaat slapen, blijven de nieren vocht en zouten onttrekken, waardoor er een tekort ontstaat in de hersenen. Met als resultaat een kater. Dit kan worden versterkt door weinig slaap, de afwezigheid van frisse lucht en het inademen van sigarettenrook.

 

Een kater vermijden?

Een kater laat zich alleen maar temmen door het wapen van de matiging in het verbruik van alcohol. Zie je dat niet zitten? Dan kan het volgende misschien helpen. Lekker vet eten voor het drinken, kan geen kwaad en vertraagt de opname van alcohol in je bloed. Ook het Chinese kruid Ginseng vertraagt de alcoholopname in het bloed. Drink niet teveel verschillende drankjes door elkaar, maar hou je bij voorkeur aan één soort. Drink na het drankgelag veel water zodat de kans op uitdroging wordt verminderd. Sta ’s nachts een keer op om water te drinken en zet een flesje naast je bed. 

via GIPHY

 

Toch een kater?! Dit zal je helpen…

Het meest ben je gebaar bij absolute rust. Duik eerst in een lauw bad, sluit de gordijnen zodat ze geen straaltje licht meer doorlaten en kruip dan tussen de lakens. In het kuurcentrum heeft men enkele tips klaar. Een koud-warmdouche, een goede hoofdmassage die je jezelf toedient, een grote tas bouillon met droog brood, water met een beetje melk. Thee is een goed alternatief voor water. Een volkse remedie als een rauw ei met azijn helpt omdat hierdoor de ontgifting wordt versneld. Paardenbloem is één van de weinige gifafdrijvers die juist kalium aan het lichaam toevoegt. Maak een aftreksel van paardenbloemblaadjes of bereid de bladeren als sla. Een banaan, rijk aan kalium, vult alle verloren mineralen weer aan. Grijp zeker niet naar koffie, stevig eten of paracetamol en probeer het kwaad ook niet uit te roeien met het kwaad. Dus ook geen extra alcohol. 

 

via GIPHY