Het gevoel van stress verminderen lijkt uitgesloten als je hoofd vol zit met zorgen, gedachten en ideeën. Dan lijkt het onmogelijk om te relaxen. Je voelt je gespannen, je krijgt allerlei rare kwaaltjes en je kunt je moeilijk concentreren waardoor er ook niets meer in je hoofd bij kan. Stress is dus wel degelijk schadelijk… Daarom bezorg ik je alvast enkele tips om je stressniveau te verlagen!

Lifecoach Angela Bitonti: hoe je stressniveau verlagen? - Flashmagazine

Het begint bij je eigen gedachten

Gevoelens van stress zijn het resultaat van je eigen gedachten. Het heeft allemaal te maken met jouw kijk op de wereld. Het is dan ook een product van overbelasting en angst. Wanneer je te lang, te hard en te veel werkt, ervaart je lichaam uiteindelijk stress. Simpelweg omdat je overwerkt bent. Je lichaam en je hersenen krijgen te weinig rust om zichzelf bij elkaar te rapen en het systeem raakt overbelast. Zo kan stress ook ontstaan uit angst om te falen, om voor gek te staan of om de controle te verliezen. Een probleem ‘dicht bij je houden’ geeft juist dat gevoel van controle. Het voelt alsof jezelf zorgen maken, een verschil betekent. Doordat je constant blijft rondlopen met spanning in je lichaam kan je ook niet goed loskomen. Je lijf heeft behoefte aan rust, maar het kan zich niet ontspannen.

Lifecoach Angela Bitonti: hoe je stressniveau verlagen? - Flashmagazine

Hoe kun je jezelf losmaken van stress?

Beschouw rust, zowel lichamelijk als psychisch, als een essentiële levensbehoefte. Wanneer je je lichaam geen rust en tijd gunt om te herstellen, dan verwaarloos je jezelf. Laat daarom kleine hoeveelheden stress snel ontsnappen, zodat het nooit kan opbouwen tot de mate van spanning die je hele leven kan verpesten. Train jezelf om af en toe de boel de boel te laten! Durf het leven zo nu en dan van je af te laten glijden. Neem tijd voor jezelf en sluit je bewust af. De wereld vergaat niet als jij je een avondje geen zorgen maakt over je werk. Sterker nog, de wereld zal er een stuk zonniger uitzien de volgende dag!

Lifecoach Angela Bitonti: hoe je stressniveau verlagen? - Flashmagazine

Hoe maak je die stressgevoelens inzichtelijk?

Schrijf op welke dingen je op dit moment allemaal bezighouden. Waar maak je je zorgen over? Wat moet je allemaal nog doen en regelen? Schrijf het allemaal van je af, en voel hoe je je steeds lichter gaat voelen. Door je problemen inzichtelijk te maken, kan je er veel beter mee omgaan. Wanneer je stress ervaart, zitten namelijk vaak meerdere gevoelens in elkaar verweven. Door ze los van elkaar te bekijken, kom je soms tot bijzondere conclusies. Door alles van je af te schrijven, trek je als het ware de bol wol uit elkaar. Je legt de draden netjes naast elkaar neer en kunt ze stuk voor stuk bekijken. Op deze manier kun je veel beter met je problemen en taken omgaan.

Lifecoach Angela Bitonti: hoe je stressniveau verlagen? - Flashmagazine

Probeer jezelf los te koppelen van je stress

Haal een paar keer diep adem en voel je stressniveau bij iedere uitademing verlagen. Laat die vervelende energie uit je lijf vloeien. Het is belangrijk dat je beseft dat je innerlijke wereld en je externe wereld twee verschillende dingen zijn. Jij bent niet wat je doet. Je bent ook niet wat je hebt en je bent zelfs niet wat je denkt en zegt!

Lifecoach Angela Bitonti: hoe je stressniveau verlagen? - Flashmagazine

Vergeet niet de tijd te nemen om te ontladen

Maak bijvoorbeeld eens een boswandeling. Door te wandelen in de natuur verlaagt namelijk je stress. Durf je problemen even los te laten. Zie het als iets externs, als iets dat zich buiten jou afspeelt. Ze zijn niet van jou, ze zijn niet wie jij bent. Adem diep in en uit, sluit je ogen en laat dit even op je inwerken. Je bent vrij, niet gevangen! Neem de tijd om even tot jezelf te komen, want stress bouwt langzaam op. Vaak is er dan ook wat tijd nodig om het weer af te bouwen. Neem die tijd.

Lifecoach Angela Bitonti: hoe je stressniveau verlagen? - Flashmagazine

Nu je weet hoe je dat stressniveau moet verlagen, geeft Angela Bitonti je ook advies over hoe je je niet moet laten tegenhouden door je angsten
Angela Bitonti