Vroeger was er altijd in de lente een grote schoonmaak en dat was een heel ritueel! Iedere huisvrouw deed daar fanatiek aan mee. Nu gebeurt het soms nog, maar misschien niet even uitbundig. Wat wel een slim idee is? Lenteschoonmaak in je hoofd!

Begin er snel mee!

In hoeveel stofnesten blijf je steeds hangen? Welke gedachten kunnen wel een sopje gebruiken? En wat wil je bewaren of mag er wel eens weggegooid worden?

Je hoofd zit te vol, je gedachten liggen onder het stof en onrust vervuilt je hoofd. Creëer rust en ruimte en maak je hoofd en je gedachten weer lentefris. Tijd voor lenteschoonmaak in je hoofd! Opgeruimd staat netjes zeggen ze toch…

Graag deel ik dan ook via de volgende tips hoe je met een druk leven toch orde in je hoofd houdt. Ze helpen mij persoonlijk, maar voor iedereen is er een andere manier. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Creëer ruimte in je hoofd

Je hoofd is niet gemaakt om alles bij te houden wat je nog moet of wilt doen. Begin met een ‘brain dump’: neem een blad papier en schrijf je hoofd helemaal leeg. Noteer alles en blijf noteren tot je uitgeschreven bent. Daarna kan je met je lijst aan de slag: schrap, delegeer, groepeer wat je binnen de 5 minuten kunt afwerken en plan de rest in.

Eerst denken, dan doen

Een effectieve grote schoonmaak van je spullen begint altijd met een denkronde, dan kun je veel efficiënter werken. Dat werkt ook voor je hoofd. Wat wil je aanpakken en hoe ga je dat doen? Wat wil je anders en wat ga je doen om dat doel te bereiken?

Doe elke dag iets wat je volledig tot rust brengt

Een vol hoofd krijg je leeg door elke dag iets te doen waar je helemaal rustig van wordt. Ga het niet te ver zoeken en zorg dat er vooral geen ‘moeten’ bij komt kijken.

Zeg STOP tegen rommel! Zeg STOP tegen malende gedachten. Haal alles uit je hoofd dat zich in het verleden heeft afgespeeld en waar je toch niets meer aan kunt veranderen. Focus op het hier en nu.

Verwijder storende gedachten. Noteer elke gedachte die vaak door je hoofd dwaalt of datgene wat jou negatief beïnvloedt. Voeg er ook alle onsamenhangende dingen aan toe die in je hoofd ballast zijn. Bekijk je lijst en borstel ze dan één voor één uit je hoofd. Dat lucht op!

Hou het luchtig in je hoofd. Hou je gedachten en emoties niet voor jezelf, maar praat erover. Door te praten, krijgen je gedachten vorm. Dat helpt om ze in perspectief te plaatsen, ze door een andere bril te bekijken en ze ten gronde aan te pakken.

Angela Bitonti: hou lenteschoonmaak in je hoofd - Flashmagazine

Ritme en planning

Hoe saai het ook is, ritme en plannen helpen rust in je hoofd te brengen als er lichtelijk chaos is ontstaan daarboven. Sta op een vast tijdstip op en breng ook in de rest van je week een ritme aan. Maak van tevoren een weekoverzicht wanneer je welk taakje gaat doen en wanneer je afspraken hebt. Dan weet je precies wanneer je ruimte hebt voor spontane plannen en hoe je je deadlines sowieso gaat halen.

Vraag je af of je dit nú moet doen

De bedoeling hierbij is dat je jezelf deze vraag stelt met de klemtoon op verschillende woorden. Op deze manier krijg je beter inzicht in de aard van de taak, met als gevolg een betere verwerking ervan. Dus: moet je dit nu doen? Is het een uit te voeren actie? Ben ik de juiste persoon om dit te doen? Wat is de volgende stap? Kan het even wachten? Moet het of kan het? Zeker een aanrader als je moeite hebt met prioriteiten stellen!

STOP met gedachten die afleiden van het NU. Gedachten die wel belangrijk zijn, maar niet op dit moment, kun je letterlijk parkeren door het ergens te noteren. Dat kan in je agenda of gsm zijn. Zeg dan ook tegen jezelf: “Het is genoteerd voor als ik er tijd voor heb!” Gedachten die je niet dienen, stuur je meteen weg door te zeggen: “Ik heb je gehoord. En ga nu weg!” Na enkele dagen zul je merken hoe makkelijk het is om gedachten weg te sturen. En dan heb je een opgeruimd hoofd!

Nu moet je enkel nog maar genieten van een frisse geest!

Zorg er na die lenteschoonmaak in je hoofd ook voor dat je kleerkast netjes opgeruimd is voor extra rust!

Angela Bitonti