Hoe sta jij in het leven? Eerder serieus? Of kan je soms ook wel eens lachen om je problemen? Misschien deed je net wel iets heel dom, dan mag je er gerust ook wel gewoon mee lachen. Soms mag je eens wat losser zijn, je hoeft het leven niet altijd zo serieus te nemen. Wat speelser en goedlachser door het leven gaan, kan echt geen kwaad…

Ik leerde het van mezelf

Ik nam het leven vroeger veel serieuzer. Dat had deels te maken met angst, en deels met perfectionisme (wat een vorm van angst is). Ik merkte, zeker toen ik begin twintig was, dat ik mezelf niet goed genoeg vond. En ik voelde dat ik me moest bewijzen. Mijn focus lag op succes, doelen bereiken en anderen ervan overtuigen dat ik waardevol was. Dat ik het waard was om lief te hebben.

Het leven te serieus nemen

Als je het leven erg serieus neemt dan ben je vaak ergens bang voor. Bang om de controle te verliezen, om niet geliefd te zijn, om te falen of om er alleen voor te staan.

Als je alles te serieus neemt, leidt dat tot onnodig veel stress en ga je je zorgen maken om dingen die de moeite niet waard zijn. Als je weet waarom we geneigd zijn om het leven zo serieus te nemen, en leert hoe je wat meer humor en luchtigheid aan je leven kunt toevoegen, kun je stoppen met te serieus te zijn en meer van het leven gaan genieten.

leven-serieus

Just play!

Het tegenovergestelde van het leven serieus nemen is je speelsheid ontwikkelen. Speelsheid groeit op het moment dat je kalmer en minder bang wordt. Als je je minder druk maakt over wat mensen van je denken. Het houdt in dat je leert relativeren. Door te relativeren ga je inzien dat de meeste dingen waar je je zo druk om maakt het helemaal niet waard zijn om je over op te winden.

Problemen kunnen zwaar zijn – maar dat wilt niet zeggen dat er niet meer gelachen kan worden. Het leven gaat door. En dat doorgaan wordt makkelijker met licht, vreugde, plezier en blijdschap.

Dus ja – neem je leven niet zo serieus.

Het is nergens voor nodig.
Je krijgt er rimpels van.
Je krijgt er stress van.
Je wordt er verkrampt van.
Je maakt mensen om je heen verkrampt.
En je ontneemt jezelf de kans om blij en vrij door het leven te gaan. En dat is zonde. Want je krijgt dit leven maar één keer. Dus waarom zou je het spenderen met een chronische frons op je voorhoofd. 😉

 

Angela Bitonti