Misschien ben je het wel spuugzat om erover te horen, want maandenlang is het ’t gespreksonderwerp van de dag geweest. Coronazus. Coronazo. Maar nu we toch stapsgewijs wat meer doen, onze kinderen weer naar school gaan en velen weer bij de kapper en het nagelsalon komen, willen we het normale leven weer oppakken. Maar gaat dat wel? Of moeten we leren omgaan met die verandering?

Lifecoach Angela Bitonti: omgaan met verandering - Flashmagazine

Terug naar hoe het was. Maar wat is “normaal”? Wat voor dag is het? Ik ben het ook af en toe kwijt geweest. Vooral de dagen waren soms moeilijk bij te houden, omdat iedere dag een beetje op elkaar leek. Maar inmiddels zijn wij er weer. We hebben een soort van structuur gevonden. Hierbij is het me wel opgevallen dat veel mensen aangeven dat ze blij zijn dat het normale leven weer verder kan. Dat we weer “gewoon” kunnen doen.

Het leven is nu

De realiteit is echter dat nu, simpelweg NU is. Met of zonder lockdown, met of zonder virus, met of zonder recente veranderingen in je leven. Dit is het leven. Het staat niet op pauze, maar draait juist als nooit tevoren, op een intense manier.

Lifecoach Angela Bitonti: omgaan met verandering - Flashmagazine

Deze crisis raakt ons állemaal, maar op een andere manier. We zitten in hetzelfde schuitje, maar het schuitje heeft voor ons allemaal iets anders in petto. Wat wel hetzelfde is voor iedereen, is dat het leven is veranderd. En daarbij willen we verre van iets bagatelliseren: dit is serieus en het leven zoals we het kenden, is voor veel mensen ingrijpend veranderd. Toch wijzigt ons leven continu, omdat het een aaneenschakeling van veranderingen is. Niet alleen nu. Altijd.

De enige constante factor is verandering

Het leven staat niet op pauze. Er is geen straks. Of eigenlijk is die er vaak wél, maar niet per se hoe jij ‘m nu voor je ziet. Dat is enkel gissen. Dit, wat we nu hebben, is nu het leven waar we het mee moeten doen. En blijf je toeleven naar ‘straks, wanneer alles weer normaal is’ of ‘straks, als ik X en X weer kan doen en zien’? Dan kan je nog wel eens flink teleurgesteld raken. Want we weten niet hoe ‘straks’ eruitziet en of dat wel zo is zoals we hopen of denken dat het zal zijn. De toekomst is onzeker, niet alleen nu, maar dat is het altijd al geweest.  

Lifecoach Angela Bitonti: omgaan met verandering - Flashmagazine

Van de realiteit kun je niet winnen

Straks, als de lockdown voorbij is en het leven weer normaal is. Wat is normaal? Je hebt enkel het nu. En straks is onzeker. Dat is het altijd al geweest en dat zal het altijd zijn. Waar heb je invloed op? Op dat wat je NU doet. Op je leven zoals het nu in de werkelijke realiteit is.

En natuurlijk mag je ergens naartoe leven. Dat is menselijk. Natuurlijk mag je plannen maken voor een toekomst zoals je hóópt dat hij eruit zal zien. Dat is menselijk. Natuurlijk mag je verwachtingen hebben, balen van de situatie zoals het is, en alles wat daarbij hoort. We zijn geen robots…

Lifecoach Angela Bitonti: omgaan met verandering - Flashmagazine

Maar zet je leven NU niet op pauze. Omarm dat het leven eruitziet als een achtbaan, en dat er na een down altijd weer een up komt. Maar daarna ook altijd wel weer een downThat’s part of the deal. Licht bestaat niet zonder donker. Hoog bestaat niet zonder laag. Er is contrast nodig. En dat zal het leven je altijd geven!

Nu je weet hoe je moet omgaan met verandering, sta je misschien nog meer open voor advies van Angela Bitonti.

Angela Bitonti - Flashmagazine