Niet alle vrouwen hebben er last van, maar 3 op de 4 dames in de menopauze kennen ze vast en zeker: opvliegers of vapeurs. Maar weet jij eigenlijk hoe ze ontstaan en wat je er tegen kan doen? Wij helpen je verder.

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers zijn heel vervelend, maar gelukkig vormen ze geen bedreiging voor je gezondheid. Het is een warmteopwelling die zich vanaf de borst uitbreidt naar hals en hoofd. Het kan zelfs zijn dat je de hitte over je hele lichaam voelt. Sommigen hebben er jaren last van, anderen maar even. Ook de duur van zo’n opvlieger kan verschillen van enkele seconden tot zelfs een kwartier. Maar waarom krijg je ze? In de hersenstam zit een thermostaat die de temperatuur van je lichaam regelt. Doordat het oestrogeen in je bloed daalt, wordt er doorgegeven dat je lichaam het te warm heeft. Hierdoor gaat het zich proberen af te koelen door te zweten. Dat wordt dan een opvlieger genoemd.

Opvliegers: wat zijn ze en hoe pak je ze aan? - Flashmagazine

Hoe voorkom je ze?

Er zijn gelukkig enkele dingen die je kan doen om opvliegers te helpen voorkomen, maar dat vraagt wel wat aanpassingen in je levensstijl. Zo is stress een grote boosdoener en doe je dus beter je best om dat te vermijden. Laat ook koffie en thee aan de kant staan. Net zoals fel gekruid eten. Stop met roken, als je dat nog niet gedaan hebt, en verminder je alcohol- en frisdrankgebruik. Bij alles hou je ook best je hoofd koel. Kies daarom voor een lauw bad of koudere douche, drink koele drankjes, zorg dat de kamertemperatuur fris blijft en ga voor laagjes, zowel voor je kledij als je lakens tijdens het slapen. Vermijd hierbij ook synthetische stoffen en ga voor katoen. Toch een opvlieger? Besprenkel je gezicht dan met fris water zodra je eentje voelt opkomen.

Opvliegers: wat zijn ze en hoe pak je ze aan? - Flashmagazine