Gelukkig telt België nog genoeg bos. Er wordt immers zwaar ingezet om tegen 2030 veel nieuw groen aan te planten, zowel landelijk als rond én in de steden. Reden genoeg om vaak de natuur in te trekken. Zo hebben bossen ook een helende en rustgevende werking op je lichaam en geest. In Japan hebben ze hiervoor een bijzondere benaming: Shinrin-yoku, ofwel: bosbaden. Laat je je ook eens onderdompelen?

In bad met Japanners

De mensen uit het verre Oosten, met de Japanners voorop, gaan graag volledig kopje onder in een bosbad. Shinrin-yoku is een term die in 1982 voor het eerst door het Japanse Bosagentschap werd gebruikt en nu een echt officieel karakter heeft. Doel is jezelf een gezonde levensstijl aanmeten. Ze hebben daar zelfs specifiek aangewezen bossen om dit succesvol te doen. Via heuse programma’s kan je deelnemen aan totaalontspanning. Grappig: je neemt niet letterlijk een bad, tenzij het regent natuurlijk!

Shinrin-yoku: bosbaden is gezond - Flashmagazine

Welzijn vergroten

Moet je nu een ticket naar Japan boeken? Neen, helemaal niet. Je kan het in ons eigen Belgenlandje ook doen. In de Ardennen. Een steenworp verwijderd. Of gewoon in Limburg, de groenste provincie van Vlaanderen. Probeer regelmatig een rustig bos op te zoeken. Een therapie zo oud als de straat. Neem je tijd. Wandel er traag en rustig door. Neem de geluiden, geuren en kleuren in je op. Een zintuigelijke sensatie. Ideale remedie tegen winterdipjes. Maar in de eerste plaats regelrecht ontstressend. Wist je dat een goede boswandeling je hartslag en bloeddruk verlaagt, de stresshormonen reduceert, je immuunsysteem verbetert en je gevoel van welzijn vergroot? In het bos is het te doen. Een bosbadje doet deugd!

Shinrin-yoku: bosbaden is gezond - Flashmagazine

Naast het bosbaden, kan je in Limburg ook heel mooi wandelen. Wat dacht je van een tocht door het gebied De Maten?