Een goede nachtrust is echt een must. Je voelt je als herboren na een nachtje heerlijk slapen. Maar wat als je niet meer of niet goed kan slapen? Je kan grijpen naar medicijnen om beter in slaap te geraken of … je kan werken aan een juiste slaaphygiëne. Wij overlopen waar je op moet letten. 

De juiste slaaphygiëne

1 – Sta elke dag tijdig op

Ja hoor, tot de middag in je bed liggen kan zalig zijn. Maar het bevordert je slaaproutine niet meteen. Sta dus tijdig op zodat je ’s avonds ook weer tijdig moe bent.

2 – Blijf niet de hele dag binnen zitten.

Zonlicht & buitenlucht is namelijk belangrijk voor een gezond slaappatroon.

3 – Zorg voor voldoende lichamelijke activiteit

Sporten werkt. Ga eens wandelen, zwemmen of hardlopen. Je zal merken dat je nachtrust er na enkele keren echt op vooruit gaat.

4 – Ga alleen naar bed als je echt moe bent

Sommige mensen hebben nu eenmaal minder slaap nodig. Dat is normaal. Kruip dus niet om tien uur in bed omdat je slaap wilt inhalen of omdat je denkt dat het zo moet. Ga alleen maar slapen als je écht moe bent.

5 – Doe overdag zeker geen dutje

Ook al ben je moe, probeer dat dutje in de namiddag toch maar te vermijden. Zo ben je ’s avonds zeker moe genoeg om in slaap te geraken.

6 – Gebruik ’s avonds bovendien geen cafeïne
Een tasje koffie in de namiddag kan bij het naar bed gaan nog invloed hebben. Maar vlak voor het slapen gaan nog cafeïne, nicotine of alcohol consumeren is niet zo slim
7 – TV, computer uit. Werk aan de kant

Je stopt best een uur voor je gaat slapen met activiteiten en televisie kijken. Kom tot rust voor je in bed kruipt.

8 – Stop met piekeren in bed

Ok, dit is niet zo simpel. Maar probeer eens je troubles te verdringen door je te concentreren op positieve beelden, zoals de vakantie die eraan komt of een liefdesfantasie.

9 – Je slaapkamer is geen woonkamer

Het is erg belangrijk dat je slaapkamer niet ook als living fungeert. Je mag er alleen komen om te slapen. Niet slapen doe je beter niét in bed. Lezen of tv-kijken evenmin. Het bed moet je enkel voorbehouden voor te slapen en om eens een heerlijke vrijpartij in te hebben.

10 – De slaapkamer moet echt een oase van rust zijn.

Lawaai en licht zijn bekende nachtrustverstoorders. Hang dus rolluiken en misschien kan je eens proberen te slapen met oordopjes in om echt in stilte te liggen.

11 – Hou het koel!

Zet de verwarming niet te warm in de slaapkamer. Je slaapt immers beter in een koelere ruimte.

12 – Sta op als je niet kan slapen

Als laatste gouden tip delen we graag mee dat het beter is om op te staan als je niet kan slapen. Blijf geen uren in bed liggen rond woelen.

Slaapwel!


Last van een ochtendhumeur? Ook daar kunnen we je wel een handje mee helpen. Check hier onze tips tegen een ochtendhumeur!