Stand-up comedians zijn populairder dan ooit tevoren. En geef toe… Dat is niet eens zo raar. Deze moderne clowns doen onze grote en kleine probleempjes heel even vergeten. Zelfs in het slechtste geval zullen ze nu en dan een glimlach om onze lippen toveren. En daar zijn we blij om want lachen in gezond!

Wist je dat..

  • Een doorsnee kind 300 tot 400 keer per dag lacht.
  • Terwijl volwassenen slechts 10 à 15 keer per dag lachen. Zielig, toch?

lachende man

Keep on smiling

Nochtans zou een kleine dosis humor al volstaan om ons te ontspannen, energie te tanken en ons op die manier beter te wapenen tegen de dagelijkse beslommeringen. Lachen is namelijk in tal van opzichten heilzaam: op fysiologisch, zowel als psychologisch en relationeel vlak. Vooral mensen die op die laatste twee gebieden problemen kennen, zullen opperen dat ze weinig redenen hebben om te lachen. Waardoor er vervolgens ook fysieke kwalen zullen opduiken. Spoor het positieve, lollige nieuws zeker in zulke gevallen actief op, zodat je niet in een straatje zonder eind komt te zitten.

Schuddebuikend je gezondheid verbeteren

Lachen stimuleert tal van spieren en veroorzaakt een zachte massage van interne organen, vooral op het niveau van onze buik. De bloedsomloop wordt bevorderd en spieren zullen ontspannen. Net daarom is een lachbui nu en dan één van de meest doeltreffende antistressremedies. Ook tegen depressies, bezorgdheid en slapeloosheid is giechelen, proesten en hikken een uitstekend, goedkoop en ongevaarlijk medicijn.

via GIPHY

Niet alleen de geest vaart er wel bij als we onze mondhoeken eens fors naar boven krullen. Dit versterkt namelijk ook ons immuunsysteem doordat de niveaus van de antilichamen in het bloed zullen verhogen. Medisch onderzoek toonde bovendien aan dat na een lachsessie van 10 minuten de bloeddruk aanzienlijk daalde. Hart en bloedsomloop gaan er op vooruit waardoor de risico’s op een hart- of herseninfarct beduidend kleiner worden. Tijdens het lachen, produceren de hersenen ondermeer endorfines, hormonen waar pijnstillende eigenschappen aan toegeschreven zijn. Lachen vermindert dus wel degelijk de pijn. In grote gebieden van Azië wordt op een helse pijn trouwens eerder gereageerd met een lach dan met een traan. 

Glimlachende vriendengroep

Ik lach, jij lacht, wij lachen!

“De kortste weg tussen twee mensen, is niet de rechte maar de lach” zei Charlie Chaplin. Wie in gezelschap lacht, zal sneller zijn remmingen overwinnen en daardoor een opener, en dus ook gezelliger, persoon worden. Is lachen in groep voor jou wat moeilijk? Je kan natuurlijk ook gewoon thuis op de sofa ongestoord zo hard lachen als je wilt. Lachen tot je in je broek plast, is dan bovendien iets minder genant. In gezelschap, bijvoorbeeld bij een theatervoorstelling, kan het aanstekelijke geknor van een ander ook jouw lachspieren in gang zetten. Een glimlach werkt dus erg aanstekelijk!

Kortom, haal je mooiste glimlach maar boven!