In de zomer zijn we graag actief bezig: fietstochtjes maken, lange wandelingen of ravotten op het strand met de kids. Maar een lange tijd in de zon doorbrengen, kan slecht uitdraaien als je even wat onvoorzichtig bent. Een zonnesteek is dan ook snel gebeurd.

Een zonnesteek, ook wel zonneslag genoemd, wordt veroorzaakt door directe zonnestralen en hitte op het hoofd. De warmte kan hierdoor niet meer voldoende afgevoerd worden, waardoor een boel narigheid je tegemoet komt.

De symptomen

Slachtoffers van een zonnesteek breken uit in het zweet, klagen van hoofdpijn of duizeligheid, hebben spierkrampen en doen gekke dingen bij eenvoudige handelingen.

SOS zonnesteek - flashmagazine.beSchiet in actie

Merk je dat iemand het slachtoffer is van een zonnesteek? Ga dan meteen aan de slag door de persoon naar een koele plaats te brengen, waar hij uit de zon ligt. Geef de persoon wat te drinken, maar niets ijskoud. Verkrampte spieren kan je verkoelen. Let er wel op dat het slachtoffer niet onderkoelt raakt. Verliest de persoon het bewustzijn of is hij heel onrustig of verward, bel dan de hulpdiensten voor verdere hulp.

SOS zonnesteek - flashmagazine.be

In de zomer is het ook belangrijk om voldoende water te drinken. Vind je dat moeilijk? Met deze tips wordt het een fluitje van een cent!