Een saunabezoekje, het kan zo’n deugd doen. Zeker op een koude herfst of winterdag gaan we maar al te graag even relaxen in deze warme, houten blokhut. Maar uit een recent Fins onderzoek blijkt dat regelmatig naar de sauna gaan nog heel wat andere voordelen dan enkel en alleen ontspannen met zich meebrengt. Wij overlopen de voordelen maar al te graag!

Laat die bloeddruk maar dalen!

Yep, een saunabezoek op regelmatige basis doet je bloeddruk verlagen. Dat konden ze concluderen uit een Finse studie waaraan 1.621 mannen tussen 42 en 60 jaar deelnamen. Het resultaat was verbluffend: het risico op een hogere bloeddruk was 24% lager bij mannen die twee tot drie keer per week gingen zweten. Meer bezoekjes aan de zweethut is nog beter: zij die vier tot zeven keer per week gaan, lopen 46% minder risico op een hogere bloeddruk. Hoe dat kan? Wel… in de sauna kan de lichaamstemperatuur met 2 graden stijgen, waardoor de bloedvaten verwijden. In combinatie met het vocht- en zoutverlies verlaagt de bloeddruk.

Verlaag je risico op dementie

Dement worden is de grote angst die iedereen wel heeft. Maar wij hebben de oplossing! Want uit een ander Fins onderzoek bleek vorig jaar dat er maar liefst 66 procent minder vaak dementie vastgeld wordt bij wie tussen de 4 en 7 keer per week naar de sauna gaat in vergelijking met wie “maar” één keer per week of niet naar de sauna gaat.

 

Relax, take it easy!

Ja hoor, een sauna ontspant je spieren. En de warmte en kalme omgevingen helpen je ook mentale rust te geven. Perfect na een drukke werkdag om weer even op je positieve te komen.

 

Breath in, breath out

Je ademhaling zal spectaculair verbeteren als je regelmatig naar de sauna gaat. Want de warme lucht zorgt voor een betere doorbloeding van de luchtwegen en het zorgt ook voor een tijdelijke verbetering van de longfunctie. Een saunabezoekje is dus volgens sommige extra aangeraden voor astmapatiënten en mensen met chronische bronchitis, al is daar nog niet voldoende onderzoek naar gebeurd.

 

Weg met dat snotneusje

Ben je veel verkouden? Ga dan eens naar de sauna! Volgens nog een ander onderzoek versterkt de sauna het immuunsysteem, doordat de productie van witte bloedcellen en antilichamen verhoogd wordt. Wie regelmatig eens naar de sauna gaat, loop tot 30% minder verkoudheden op.

 

Ga voor een gezonde huid

Een zachte, glanzende huid? Die bekom je door regelmatig naar de sauna te gaan. Dankzij de betere doorbloeding wordt de huid van binnenuit gereinigd. Dode huidcellen worden week en komen los. Wie helemaal goed wilt zijn voor zijn of haar huid smeert zich daarna nog in met een goede bodylotion, deze zal nog beter intrekken na een sauna bezoek!

 

Ook zin in een saunabezoekje?

Reserveer nu jouw sauna arrangement bij Tim Torfs:
https://www.timtorfs.be/last-minute-sauna/

Speel bovendien mee met onze wedstrijd en maak kans op een cadeaubon ter waarde van 50 euro voor een sauna arrangement bij Tim Torfs!

https://www.timtorfs.be