We kennen het allemaal wel: urenlang wakker liggen in bed, staren naar de wekker die zachtjes tikt, ogen sluiten en tegen jezelf zeggen: “En nu ga ik slapen!”, maar dan lukt het toch niet. De oorzaak van een slechte nachtrust kan verschillend zijn, maar voor je naar andere middeltjes grijpt, bekijk je best eerst deze tips om beter te slapen.

Slaap-waak ritme

Ontwikkel een slaap-waak ritme door zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Probeer dit ook in het weekend te doen! Je lichaam zal dan door hebben dat het in slaapmodus moet gaan, omdat het dit gewend is. Dutjes kunnen dit ritme trouwens verstoren! Als je toch een dutje nodig hebt, doe je dit best rond 15:00 uur ’s middags en nooit langer dan 45 minuten.

Tips om beter te slapen

Tv kijken

Het gemakkelijkste is wanneer je geen televisie op je kamer hebt, zo is er ook geen verleiding. Moest je dit toch hebben, zorg er dan voor dat je niet vlak voor het slapengaan tv kijkt in bed, maar kijk vanuit je zetel of vanop een stoel. Je bed moet je gebruiken om in te slapen. Het gebruik van elektronische snufjes vermijd je ook best. Computerspelletjes, smartphone, Twitteren… Het laatste uur voordat je gaat slapen, moet hier vrij van zijn.

Tips om beter te slapen

Ontspanning

Probeer in plaats van naar je elektronische apparaten te grijpen, te genieten van andere dingen. Neem bijvoorbeeld een warm bad of geniet van een heerlijke avondwandeling. Je zult helemaal ontspannen zijn en dat is alleen maar goed voor jezelf!

Tips om beter te slapen

Eten en drinken

Wakker liggen omdat je honger hebt, is vreselijk! Eet daarom nog een kleine snack voordat je gaat slapen. Let op, een kleine snack! De volwaardige maaltijd eet je best 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen, anders ga je slapen met een volle maag en ook dit is niet gezond. Probeer ook niet te veel water te drinken in de late avond, zo vermijd je nachtelijke toiletbezoekjes.

Tips om beter te slapen

Ben je met deze tips om beter te slapen nog niet geholpen? Dan hebben wij er nog meer in petto!