An apple a day keeps the doctor away’. Iedereen kent die uitdrukking wel. Een appel per dag en je bent verlost van doktersbezoeken. Maar klopt het oude gezegde wel? Een Britse studie zegt van wel. Toch als het op je cholesterol aankomt. We zetten onze tanden in deze stelling en beten ons vast in de enige, echte waarheid. Verlagen appels echt je cholesterol?

Cholesterol

Dat cholesterol een soort sluipmoordenaar is, weten we allemaal. En anders doet onze dokter er ons wel aan herinneren. 40 proefpersonen aten twee maanden lang twee appels per dag. Hun cholesterolniveau was met maar liefst 4% gedaald. 

Verlagen appels je cholesterol? - Flashmagazine

Polyfenolen

Appels bevatten vezels. Veel vezels. Meer dan een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. En één bepaald soort vezel is verantwoordelijk voor de aanmaak van goede bacteriën in de darmflora. Die verlaagt via aanmaak van vetzuren op zijn beurt het cholesterolgehalte. Simpel. Bovendien werd vastgesteld dat bloedvaten soepeler en gezonder waren bij personen die twee appels per dag aten. En soepele bloedvaten zijn dan weer goed tegen hart- en vaatziektes, hartfalen, beroertes… Grote troef zijn de polyfenolen, die rijk aanwezig zijn in appels. Renetta Canada-appels bevatten het meest polyfenolen, maar andere soorten zijn er ook van doordrongen. Keuze te over! 

Verlagen appels je cholesterol? - Flashmagazine

Klein effect, groot voordeel

Toegegeven, het effect van appels eten ten opzichte van stanines, is eerder bescheiden te noemen. Medicijnen verlagen je cholesterol immers met 25 tot 45%. Maar… met appels ben je wel gezonder bezig, want medicijnen zijn per definitie niet goed. En dan biedt deze vrucht alleen maar voordelen. Niet alleen als cholesterolverlager, maar ook als eetlustremmer. De ideale snack voor tussendoor. Gezond verstand vertelt ons dat het geheim van het succes is gelegen in het feit dat men het “appeldieet” moet blijven volhouden. Op een korte tijdspanne is de hele actie een maat voor niets. En als je niet van appels houdt, dan leer je er dus beter van houden!

Verlagen appels je cholesterol? - Flashmagazine

Naast het feit dat appels eten bijdraagt tot het verlagen van je cholesterol, is een gezonde levensstijl natuurlijk ook aan te raden. En daar hoort sporten bij! Maar dat moet je gelukkig niet alleen doen… Wij zetten alvast enkele sporten die je samen met je partner kan doen op een rijtje!