Beschouw jij verlof als een noodzakelijk kwaad en laat je de opgespaarde vakantiedagen liever uitbetalen? Wel dan heb je het volkomen bij het verkeerde eind. Neem zeker de tijd om er enkele weken op uit te trekken. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat op vakantie gaan goed is voor de gezondheid. Dus twijfel niet langer… Het is nog niet te laat om een vlucht te boeken.

Vakantie maakt je gelukkig!

Het is al langer geweten dat vakantie gelukkiger maakt. Echter niet zo heel veel. Amper twee procent en het effect verdwijnt ook even snel als het bruine tintje. Tijdens het verlof is het welbevinden groot, de stemming is beter, men voelt zich tevreden en de mentale zowel als de lichamelijke vermoeidheid ebt weg. Zelfs als de vakantie zeer ontspannen was, is ze na twee weken al weer geschiedenis.

Wil dat zeggen dat een vakantie zinloos is? Zeer zeker niet, dat zou immers betekenen dat we ook niet meer moeten gaan slapen, omdat we toch elke dag weer moe worden. Overuren, huishoudelijke taken en gepieker over werk-gerelateerde problemen zorgen er voor dat veel mensen in feite ook tijdens hun vrije uren nog altijd in de weer zijn. Voor het normale herstel is een weekendje dan ook veel te kort om uit te rusten.

 

 

Kies voor een vakantie van 14 dagen

Het hoogste niveau van welbevinden bereikt iemand blijkbaar op de achtste vakantiedag. Daarom trek je er beter twee keer per jaar voor 14 dagen op uit dan in één keer voor een maand. Velen hebben dat ondertussen ook begrepen. Terwijl een gemiddelde vakantie in 1983 meer dan 17 dagen duurde, is dat tegenwoordig nog slechts 12 dagen.

 

Hogere levensverwachting

Maar er is meer. Mensen die minstens één maal per jaar een tripje boeken, vergroten hun kans op een gezonder en langer leven. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen die slechts om de 6 jaar of nog minder op vakantie gaan, een verhoogd risico lopen op een dodelijke hartaandoening.

Door geregeld op het vliegtuig te stappen of het ruime sop te kiezen, krikken ze hun levensverwachting gevoelig op. Voor mannen geldt precies hetzelfde: de jaarlijkse reisbrochures naast je neer leggen, betekent twintig procent meer kans op een vervroegde dood en een verhoogd risico (dertig procent) op een dodelijke hartaandoening. Die jaarlijkse relaxweekjes zijn een probaat middel tegen stress, ze verbeteren je slaappatroon en verlagen de bloeddruk. Misschien heb je dat zelf al wel ervaren. Wetenschappelijke bewijzen staven dat gevoel.

Vluchten naar een goed humeur

Koppels met een druk leven werden naar diverse bestemmingen gestuurd, om er luilekker niets te doen, actief een land te ontdekken of om vrijwilligerswerk te verrichten. Andere koppels moesten in dezelfde periode gewoon verder blijven werken. Na het verlof hadden de vakantiegangers een duidelijk positiever humeur en een hoger energieniveau.

Ze waren ook totaal ontspannen en zich meer bewust van de doelen in hun leven. Daarnaast werden er ook grote fysieke veranderingen vastgesteld. De bloeddruk van de ‘toeristen’ daalde gemiddeld met 6 procent, terwijl de weerstand tegen stress er met bijna een derde op vooruit ging. Het verschil met de thuisblijvers was op dat vlak zelfs 50 procent. Erg verrassend: ondanks de verleidingen van wijntjes, cocktails, snelle hapjes en ijsjes, kwamen de vakantiegangers in betere vorm terug. Dat bleek onder meer uit een verbeterde verhouding tussen taille en heupen. Je moet trouwens niet noodzakelijk op het strand of aan het zwembad liggen om van deze voordelen te genieten.

In het experiment bleken de mensen met de drukste vakantie-agenda – die tal van toeristische bezienswaardigheden bezochten – het meest ontspannen te zijn. De Vitamine D uit de zon is van essentieel belang voor gezonde beenderen en ons immuunsysteem. De tijd nemen om te spelen is even belangrijk als slapen. Omdat spelen – bijvoorbeeld petanque, kubb, badminton – zowel plezier, verrassingen als anticipatie in zich draagt.

 


 

Boek dus nog snel je vakantie en verbeter je gezondheid. Heb jij jouw vakantiebestemming nog niet vastliggen? Wat denk je van Slovenïe en Kroatië?