Het kan toch zo’n deugd doen om eventjes in het zonnetje te niksen. Maar te lang ervan genieten, kan vervelende zonnekwaaltjes met zich meebrengen… Toch is er geen reden tot paniek! Je kan ze namelijk ook vermijden en tegengaan. Wij leggen je uit hoe.

Verbrand

Ben je na een zonnige dag verbrand? Dan vertellen we je hoe je de roodheid en pijn kan verminderen. Drink veel water of neem een koude tot lauwe douche. Het helpt om de ‘brand’ uit je huid te trekken. Als je veel pijn hebt, neem dan gewoon een pijnstiller. Dit stopt de ontstekingsreactie in je huid. Smeer je lichaam ook grondig en regelmatig in met een hydraterende aftersun. Tot slot is het natuurlijk altijd beter om verbranding te voorkomen. Dat doe je door je vaak in te smeren met een zonnecrème die een hoge SPF-factor heeft en niet te lang in de zon te blijven. Wil je weten of je zonnecrème van vorig jaar nog goed is? Wij zeggen je hoe je dat kan checken!

Zomerkwaaltjes: Hoe pak je ze aan?

Velletjes

Nadat je verbrand bent, kan je huid vervellen. Het is dan heel verleidelijk om de velletjes eraf te trekken, maar doe dit zeker niet! De vervelde huid eraf scrubben is ook not done. Gebruik een aftersun voor je lichaam en een BB-crème met een zonnefactor voor je gezicht. Die laatste hydrateert niet alleen je gelaat, maar camoufleert ook de roodheid.

Zomerkwaaltjes: Hoe pak je ze aan?

Droge huid

Niet alleen de zon, maar ook de zee en chloor kunnen je huid zeer droog maken. Het is dus belangrijk dat je goed smeert met een hydraterende crème. Je lippen kunnen trouwens ook droog worden. Gebruik hiervoor een voedende lippenbalsem met een zonnefactor. Zo drogen ze niet verder uit!

Zomerkwaaltjes: Hoe pak je ze aan?

Zonneallergie

Ben je een hele dag in de zon geweest en is je huid niet alleen rood, maar verschijnen er ook witte blaasjes en bultjes? Dan heb je last van een zonneallergie. Dit is gelukkig niet ernstig en de jeuk zal vanzelf weggaan. Hoe je het kan voorkomen? Zorg voor een aangepaste zonnecrème met een hoge beschermingsfactor, zodat je deze allergie kan vermijden. Indien het jeuken ondragelijk is, contacteer dan je huisarts.

Zomerkwaaltjes: Hoe pak je ze aan?

Zonneslag

Bij een zonnesteek heb je twee fases. Bij de eerste fase geeft je lichaam een waarschuwingssignaal. Je lichaamstemperatuur is dan boven de 40°C, je hebt hoofdpijn, voelt je duizelig of zelfs misselijk. Indien je deze symptomen hebt, ga dan uit de zon en drink voldoende water. Zo voorkom je dat je terechtkomt in de tweede fase. Deze fase is namelijk gevaarlijker en kan je minder goed behandelen. Je vertoont verward gedrag, verliest het bewustzijn of krijgt epileptische aanvallen. Herken je deze symptomen bij een andere persoon? Bel dan meteen de eerste hulp!

Zomerkwaaltjes: Hoe pak je ze aan?

Koortsblaasjes

Te lang in de zon zitten, kan je kans vergroten op koortsblaasjes. Gebruik een stick met een hoge beschermingsfactor en smeer dit op je mond. Begint je lip te tintelen? Smeer dan antivirale gel op je lip. Heb je dit niet? Neem iets kouds, zoals een ijsblokje, en leg dit op je lip. Door de kou koelt het virus af en kan het zich minder snel verspreiden.

Zomerkwaaltjes: Hoe pak je ze aan?