Guesteditors John & Hanneke geven jullie met plezier 10 redenen mee waarom een alpaca echt het tofste beestje is. En wij zijn het met deze redenen echt helemaal eens. Jij ook?

Zelf fokken wij met alpaca’s omdat wij simpelweg verliefd zijn geworden op deze prachtige dieren. Toen wij startten met ons bedrijf, had nog bijna niemand in de Benelux ooit gehoord van alpaca’s. Maar dat is nu wel veranderd. Veel mensen hebben inmiddels wel in de gaten dat de alpaca geen lama is en dat alpaca’s supertof zijn! Maar waarom zijn ze dan zo tof?

1 – Ze zien er zo heerlijk knuffelig uit!

alpacaboerderij voor Flashmagazine

Zeker als ze aan het einde van de winter zo helemaal fluffy zijn met hun dikke vacht, lijken ze er gewoon om te vragen om geknuffeld te worden. Maar laat dat nou iets zijn wat een alpaca toch helemaal niet fijn vindt. Voor een alpaca voelt het heel erg bedreigend om vastgepakt te worden. Maar aaien, dat lukt bij veel van onze dieren toch wel (zeker als je ze omkoopt met wat lekkere alpacasnoepjes).

2 – Ze zijn echt super grappig

Als je een alpaca alleen nog maar ziet eten kun je al helemaal in een deuk liggen: met hun lange ondertanden en de malende beweging die hun onderkaak maakt.

3 –  Alpaca’s zijn erg nieuwsgierig

Kom je bij ons de stal binnen, staan de alpaca’s je allemaal aan te kijken. Ook als er iets niet zo dagelijks gebeurd in de weide zijn alle alpaca’s alert en geïnteresseerd. Maar ze zijn ook wel snel bang en als ze het te spannend vinden, rennen ze snel de andere kant uit.

4 – Het zijn goede waakdieren

Alpaca's

Een alpaca zal zijn kudde beschermen. In Engeland worden de dieren dan ook wel ingezet voor de bescherming van de schapenkuddes in het lammerseizoen. Daar zijn veel vossen, die een flink gevaar vormen voor kleine lammetjes. Zet een paar alpaca’s tussen de schapen en zij zullen de vossen wel wegjagen. Een alpaca laat ook een alarmroep horen als zij een bedreiging gedetecteerd hebben en dat klinkt best luid.

5 – Alpaca’s houden is goed voor je tuin

Alpaca's

Je hoeft in de weide in ieder geval al geen gras meer af te doen. Maar ook hun mest is supergoed voor je plantjes. Ruim de keutels uit de weide op, laat ze een tijdje op een hoop wat verweren en gebruik ze dan als tuinmest. Je bloemetjes zullen er weer prachtig bij staan. Maar laat de alpaca’s er niet tussen lopen, want die lekkere bloemetjes kunnen dan zomaar weer heel snel verdwenen zijn!

6 – Onthaasten

Alpaca’s zijn erg rustgevende dieren. Ze maken niet veel geluid, maar het geluid wat ze maken (hummen) klinkt heerlijk zen. Drukke dag gehad op het werk? Of word je even helemaal gek van de kinderen? Ga gewoon even bij de alpaca’s staan en alle stress valt van je af.

7 – Je kunt leuke dingen doen met hun vacht

Savabeal vacht

Alpaca’s moeten ieder jaar geschoren worden. Hun vacht kun je (laten) spinnen tot een mooie draad om er vervolgens een hippe sjaal van te breien of je kunt vilten met de vacht. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden mee! Check hier onze blog van vorige week voor meer info.

8 – En dan die veulentjes…

die zijn echt te schattig voor woorden. Ze wegen bij geboorte al zo’n 6 tot 8 kilo, staan binnen een uur al recht en dezelfde avond nog rennen ze door de weide met hun rare bokkesprongen. Als je dan een paar veulentjes bij elkaar hebt, wordt het een dolle boel! Bekijk het filmpje ‘Speelkwartier’ maar eens op onze Facebook-pagina.

9 – Ze zijn leuk met kinderen

Alpaca’s kunnen van kinderen veel meer hebben dan van volwassenen. Volwassenen zijn groter dan een alpaca en dat is voor de dieren ooit wat intimiderend. Kinderen worden echt herkend als de ‘jongelingen van de kudde’ en alpaca’s weten heel goed dat daar rekening mee gehouden moet worden.

10 – Er valt ontzettend veel over te vertellen!

Maar het is toch weer tijd om af te sluiten. Wil je meer weten over alpaca’s? Je kunt bij De Alpacaboerderij rondleidingen boeken, op eigen houtje op verkenning komen, activiteiten mét de alpaca’s komen doen, toffe spelletjes tússen de alpaca’s spelen of zelfs op vakantie komen bij de alpaca’s.

Helemaal weg van de alpaca’s? Op onze website vind je alle nodige informatie over alle mogelijkheden op De Alpacaboerderij. Hopelijk tot snel!

guesteditors alpacaboerderij

 

 

 

Helemaal weg van deze diertjes? Dat snappen wij! Wil je er eentje bij jouw thuis? Dat kan! … Maar lees goed na wat je er allemaal voor nodig hebt. Je ontdekt het hier.