Dat het leven duur is, dat had je waarschijnlijk al gemerkt. Als je het een beetje doordacht aanpakt, kan je gelukkig wel de kosten wat in toom houden. Met deze 5 tips om geld te besparen, slaag je er ongetwijfeld in om je bankrekening wat te bedwingen. 

1. Rekenen!

Het kan best lastig zijn om het overzicht over je inkomsten en uitgaven te bewaren. Neem je tijd om je bankrekening eens goed te analyseren. Schrijf al je vaste kosten op en ook de extraatjes. Zo kan je zien waar al dat geld naartoe gaat. En het is ook de ideale gelegenheid om je abonnementen te herbekijken en zo wat centjes te besparen.

5 tips om geld te besparen - flashmagazine.be

2. Doordachte boodschappen

Ook tijdens je bezoek aan de supermarkt kan je een heleboel geld besparen. Roekeloos dingen in je karretje gooien, is niet de beste strategie. Denk goed na of je de dingen die je koopt ook echt nodig hebt en zal opkrijgen voor de vervaldatum. Boodschappen doen met een lege maag is ook geen goed idee. Je zal in alles zin hebben, en sneller geneigd zijn om producten te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Ook de kwaliteit van huismerken zit tegenwoordig echt in de lift en het verschil met A-merken is nog maar nauwelijks merkbaar. Behalve op vlak van prijs dan, want in je portemonnee zal je het verschil wel voelen!

5 tips om geld te besparen - flashmagazine.be

3. Lenen in plaats van kopen

We zijn soms echte ‘plantrekkers’ en kopen daarom graag onze spulletjes zelf. Toch zijn het vaak dingen die we maar heel af en toe gebruiken, zoals bijvoorbeeld gereedschap of kampeermateriaal. Vermijd zotte kosten en doe eerst een rondvraagje in je omgeving of niemand zijn spullen even kan missen. Wel mooi teruggeven, hé!

4. Neem je eigen eten mee

Gemakzucht kost geld. Onderweg eten afhalen of ’s avonds een maaltijd laten bezorgen is best een dure grap. Kook dus een beetje meer zodat je ’s anderendaags de restjes kan meenemen of steek snel iets in elkaar ’s ochtends.

5 tips om geld te besparen - flashmagazine.be

5. Maak je huis budgetvriendelijk

Binnenshuis kan je ook een pak besparen als je een beetje oplet. Toestellen die veel energie gebruiken, zoals de droogkast, gebruik je beter niet. Kies voor spaarlampen in plaats van gloeilampen en zorg ervoor dat je niet onnodig stekkers of opladers in het stopcontact laat zitten.