9 juni is de dag dat vaders extra in de spotlight staan. Maar zijn sommige mannen vader, zonder hun kind ooit gezien te hebben. Spermadonatie geeft koppels met vruchtbaarheidsproblemen de kans om toch hun droom te verwezenlijken. Wist je deze vijf dingen al?

It’s a match! 

Koppels die zich kandidaat stellen om een baby te krijgen dankzij een donor, kunnen geen donor uit de databank uitkiezen. Wel wordt er gelet dat het uiterlijk van de niet-biologische ouders en de donor toch min of meer overeenkomt. Op die manier lijkt het kindje wel op zijn niet-biologische ouders en valt het niet te hard op dat er gekozen is voor een donor.

5 weetjes over spermadonatie - flashmagazine.be

Meneer X

Een spermadonatie verloopt altijd anoniem. Zo zal het koppel nooit de identiteit van de donor kennen, maar hetzelfde geldt ook andersom. De donor zal nooit in contact kunnen komen met het kind. Er is dus een wederzijdse anonimiteit. Soms kan dit voor het kind op latere leeftijd moeilijk liggen, omdat het graag wil weten wie zijn/haar biologische vader is. Daarom kiezen sommige landen, zoals Groot-Brittannië en Nederland, ervoor om de gegevens van de donor toch te bewaren voor het geval dat het kind meer informatie wil over zijn/haar donorvader.

5 weetjes over spermadonatie - flashmagazine.be

“Wat schuift dat?”

Rijk zal je vast en zeker niet worden van je sperma te donoren, want je krijgt er geen vergoeding voor. In België is het verboden om menselijk lichaamsmateriaal te verkopen. Voor het geld moet je het dus zeker niet doen.

5 weetjes over spermadonatie - flashmagazine.be

101 kinderen

Het is al gebeurd in het buitenland: donors die tientallen keren werden gebruikt en daardoor ook dozijnen kinderen hebben bij verschillende vrouwen. Gelukkig wordt dit in België vermeden. Je donatie kan maximaal bij zes vrouwen gebruikt worden. De kans is dus klein dat de straten zullen vollopen met lookalikes van jou.

kinderen

In het potje

De afname van sperma gebeurt niet met akelige machines of pijnlijke operaties. Het gaat juist heel natuurlijk: mannen mogen zich even afzonderen in een daarvoor voorzien hokje waar ze masturberen. Het nodige erotisch materiaal ligt hen daar al op te wachten. Even mikken in het potje en je donatie is klaar om afgegeven te worden.