Met deze mooie lentedagen vertoeven we graag wat vaker in onze tuin. Maar ook anderen genieten er graag. Zo kan je allerlei beestjes ontmoeten in je tuin. De meest geziene indringers zetten we even op een rijtje. 

Egels

Tuinen met veel hoekjes en kantjes die niet té netjes zijn, zijn de favoriete plaatsjes van deze stekelige diertjes. Gun hen dus zeker ook een plekje in je tuin door wat bladeren of takken te laten liggen om hen beschutting te bieden. Ook een haag in je tuin is een extra troef als je graag egeltjes te gast wil hebben. Je tuinbezoeker wordt ook graag gevoederd, dus laat gerust iets liggen voor hem.

Beestjes in je tuin - flashmagazine.be

Wil je ze ook eens ontmoeten? Ga dan ’s avonds op pad, want het zijn echte nachtraven. Bovendien zijn het best luidruchtige gasten. Hoor je wat geroezemoes tussen de takjes? Neem dan je zaklamp om een kijkje te nemen, maar probeer hen niet te storen.

Naaktslakken

Naaktslakken zijn dan weer een minder graag geziene gast in je tuin. Ze vreten je beplanting kapot en ook je moestuin sparen ze niet. Ze houden van donkere, vochtige plaatsen en zijn ook vooral ’s avonds actief.

Bovendien moet je goed opletten als je een hond of kat hebt, want deze slijmerige weekdieren zijn giftig voor je huisdier. Likken aan een slijmspoor of een slak opeten kan al fataal zijn voor je troetelvriendje. Kijk dus uit en contacteer indien nodig je dierenarts.

Beestjes in je tuin - flashmagazine.be

Vogeltjes

Dacht je dat vogels voederen enkel in de winter nodig is? Nee hoor! Je voert hen best het hele jaar door, want ze zijn steeds druk in de weer met het bouwen van hun nest, het voederen van hun jongen, eten te zoeken… Help ze een handje door een rijkgevulde voedertafel te voorzien met vetrijke voeding zoals pindanoten, pindakaas, vetbollen…

Beestjes in je tuin - Flashmagazine.be

Kikkers & padden

Heb je een vijver(tje) in je tuin? Dan kan je ook de kikkers en padden op pad zien gaan. Zij leven vooral op het vasteland, maar gaan tijdens de paartijd op zoek naar water om hun eitjes te leggen.

Beestjes in je tuin - flashmagazine.be

Je kan ze naar je tuin lokken door een vijver te voorzien met een grillige vorm. Maar voorzie ook wat begroeiing waar de diertjes zich in kunnen verstoppen. Zorg er bovendien voor dat je vijver groot en diep genoeg is. Vissen lusten graag de eitjes van amfibieën. Wil je dus echt voor een vijver vol kikkers en padden gaan, kies dan voor eentje zonder vissen.

Wil je nog meer je best doen om de beestjes in je tuin het naar hun zin te maken? Kijk dan zeker eens op de website van Natuurpunt. Zij geven bij elke diersoort een heleboel uitleg en informatie over hoe jij de fauna in je tuin kan verwennen.