Als je over een tuin met stevige bomen beschikt, die zich leent voor de bouw van een boomhut, kunnen jij en je kinderen beginnen dromen van een boomhut. Er zijn tal van mogelijkheden, formaten, uitwerkingen… maar alles begint bij een goed plan. En uiteraard de keuze van een geschikte boom. Het is geen overbodige luxe hiervoor een kenner in te schakelen. Immers, het huisje moet wel solide rusten op een aantal stevige takken. Veiligheid voorop. 

Bouw zelf jouw boomhut - Flashmagazine

Bouwen

Het bouwen is op zich niet het moeilijkst. Een deftig plan tekenen, meten, etc. is een ander paar mouwen. Laat je goed begeleiden en bevraag je in een gespecialiseerde houthandel die dit soort ‘kits’ aanbieden. Een boekje over zelfbouwboomhutten is ook altijd een aanrader.

Boompje

De boom die je selecteert om de hut in te plaatsen, is van primordiaal belang. Hij moet gezond zijn, niet te jong, niet te oud. Een volwassen exemplaar dus. Ideaal zijn esdoorn, eik, spar… 

Een boominspecteur vertelt je graag meer over de conditie van de boom. Hij vormt immers het fundament van je boomhut. 

Bouw zelf jouw boomhut - Flashmagazine

Let vooral op:

  • sterke takken
  • diepe wortels
  • ziekte- en parasietvrij 
  • algemene stevigheid

Vergunning

Voor dit soort bouwwerkjes is er ongetwijfeld een vergunning nodig. Best eerst eens op het gemeentehuis navragen wat mag, en wat niet. Dit voorkomt problemen achteraf. Een must dus.

Check ook even bij je verzekering of er een aparte dekking nodig is in je polis. Zo slaap je op je twee oren.

Buren

Overleg met je buren. Zij moeten wellicht ook vaak naar jouw kunstwerk kijken. Het maakt je sympathiek als je dit eerst even bespreekt met je naasten, dit om naderhand disputen te voorkomen. Goede afspraken maken goede vrienden.

Bouw zelf jouw boomhut - Flashmagazine

Veiligheid

Dit staat uiteraard ontegensprekelijk op kop: ieders veiligheid. Niet alleen spelen je kinderen erin, het moet ook veilig zijn voor iedereen die ernaast woont, eronderdoor loopt… Als een boomhut goed geplaatst is, gaat ze jaren mee. Dan is onderhoud het enige dat je regelmatig moet doen. 

Is je handigheid geprikkeld? Oriënteer je dan maar eens rustig bij een specialist in jouw regio. Hij staat je graag met raad en daad bij. Alvast veel bouwplezier gewenst! 

Kan je tuin nog wel wat bomen gebruiken? Dan zetten wij de mooiste exemplaren op een rijtje.