Het coronavirus houdt ons land al enige tijd in bedwang. Zowel ouderen, jongeren en kinderen krijgen ermee te maken. Dit artikel richt zich tot de kleinsten onder ons: de kinderen. Zij weten vaak niet goed hoe, wat en waarom dit allemaal gebeurt. Het is dan ook van belang om duidelijk te communiceren, zodat ook zij een gerust gevoel krijgen en geen angst hebben. Daarom sommen we enkele tips op om je het coronavirus te helpen uitleggen aan je kinderen.

Luister

Elk kind is anders. Stel vragen en laat je kind vooral zelf vertellen. Wat heeft hij of zij gezien, gehoord, gelezen? Wat denkt en voelt hij of zij? Probeer vooral te achterhalen wat de gevoelens en de behoeftes achter de vragen zijn. Willen ze meer informatie, of juist geruststelling?

Zo leg je corona aan je kinderen uit

Nieuws

Kijk samen met je gezin naar het nieuws. Zo kan je kind vragen stellen als het iets niet begrijpt. Langs de andere kant kan hij of zij dan weer meepraten met correcte informatie tegen vriendjes en vriendinnetjes. Eventueel kan je ook met je kind naar het jeugdjournaal kijken.

Zo leg je corona aan je kinderen uit

Wat kun je zeggen tegen je kind over het coronavirus?

  • Kinderen kunnen het virus ook krijgen, maar worden er niet heel ziek van. Ze kunnen wel anderen sneller besmetten.
  • Het coronavirus is een nieuwe ziekte. Dokters zijn dus nog op zoek naar een goed medicijn.
  • Was vaak je handen en gebruik papieren zakdoekjes.
  • Het virus kan je doorgeven door elkaar aan te raken. Hou daarom dus wat afstand en geef geen handen aan elkaar.
  • De school is voorlopig gesloten tot de paasvakantie, zodat de kinderen niet ziek worden en ze het virus niet kunnen doorgeven aan oudere en zwakke mensen.

Ben jij net zoals je kinderen thuis door het coronavirus, maar moet je wel werken? Dan zorgen enkele simpele regels dat alles vlot verloopt!