De herfstdagen hebben, naast hun nat en donker karakter, ook een leuke kant. Ze vormen de basis van een mooie gelegenheid om languit te cocoonen. Zeg de stress even gedag en focus je op rust en het bijtanken van je energievaatje. Met deze tips kom je al een heel eind.

Ieder moment is goed

Grijp iedere gelegenheid aan om even in je cocon te kruipen en je batterijen op te laden, al is het maar heel even. Plan die rustbankjes desnoods in. Als je van tijd tot tijd niet op de pauzeknop drukt, crash je vaak volledig. Neem je momenten en maak ze heilig.

De kunst van het cocoonen - Flashmagazine

Wanneer

Het ideale moment om te cocoonen bestaat eigenlijk niet. Dat wil zeggen: je lichaam vertelt het je, wees gerust. Vertrouw erop. En vooral: het uitgelezen tijdstip om er even tussenuit te gaan, bepaal je volledig zelf. Heel eenvoudig. Overal en altijd.

De kunst van het cocoonen - Flashmagazine

Effectiviteit

Hoe je huismust, daar ben alleen jij de baas over. Boek lezen, filmpje kijken, de kat op je schoot, een dutje, of de hele middag in bed… jij kiest. Daar draait het tenslotte om bij cocoonen: vooral doen wat jou persoonlijk rust brengt.

De kunst van het cocoonen - Flashmagazine

Waar

Cocoonen staat los van plaats en ruimte. Met andere woorden: wil je op je rug liggen in een hele grote weide, of net in een kleine kleerkast kruipen, het maakt niet uit. Zolang het jouw plaatsje is, jouw moment, jouw rustbankje. Volg het ritme van jouw behoeftes.

De kunst van het cocoonen - Flashmagazine

Orde in je kamer, is orde in je geest

Het gaat niet voor iedereen op, maar de meesten onder ons hebben graag een opgeruimd huis om tot rust te komen. Vuistregeltje: mensen die chaotisch zijn, zoeken rust rondom zich. Ze hebben die houvast nodig en compenseren het op die manier. Omgekeerd gaat ook op: zeer gefocuste mensen laten zich door de grootste janboel niet van hun stuk brengen. Perfect omgekeerd evenredig. Een eenvoudige logica. 

De kunst van het cocoonen - Flashmagazine

Hulpmiddeltjes

Een warme omgeving doet altijd wonderen. Het maakt automatisch slaperig en rustig. Maar er zijn cocooners die zweren bij een kersenpitkussen of een schapenvacht. Wat jij het leukste vindt! Een comfortabele outfit kan ook nooit kwaad. Die oude jeans, oversized hemd, jogging of flanellen pyjama waarmee niemand je mag zien? Voor thuis geen probleem. Regeltjes en “moeten” staan haaks op cocoonen. 

De kunst van het cocoonen - Flashmagazine

Geuren en kleuren

Toegegeven: thuiskomen met de geur van lekker eten, verse koffie of een cake in de oven, zijn het summum van gezelligheid. Maak gebruik van dit soort comfort food. Het is rustgevend en hartverwarmend. Een warme chocolademelk met een wafel? Heerlijk! Dim je lichten en zak kniediep weg in cocoonen. Kaarslicht geeft de ideale tint voor het perfecte decor. 

De kunst van het cocoonen - Flashmagazine

Hygge

Men heeft er al jaren de mond van vol. Een Scandinavische hype die overwaaide uit landen waar ze het kunnen weten. Noem ze gerust de ‘cocoonexperts’. Zij zetten in op knus en gezellig. Hygge betekent letterlijk gezelligheid, behaaglijkheid, geborgenheid, nestwarmte. Vooral: hygge is heilig en staat boven alle werkdruk en to-dolijstjes. Als het tijd is om te hyggelen, dan wordt er gehyggeld. Daar kunnen wij ons hier nog een schijf van afsnijden. 

De kunst van het cocoonen - Flashmagazine

Tegenwoordig is er naast hygge ook nog een nieuwe lifestyletrend. Ken jij nunchi al?