Sociale media worden overspoeld met kiekjes van kliekjes, selfies met besties, mooie plaatsen, lekkere gerechten… we delen graag alles met iedereen. Zéker als we met vakantie zijn. Wist je dat er veel mensen zijn die hun reisbestemming boeken in functie van de selfies die ze er kunnen trekken? We kunnen niet meer zonder internet. 24/7. We leven nu eenmaal in de 21ste eeuw. Dus ook een goede zaak. Zorg echter wel dat je thuis geen koude douche wacht, wanneer je de afrekening krijgt. Je factuur gaat namelijk nooit met vakantie! We maken je alvast heel wat ‘smarter’ met volgende tips voor roaming.

De valkuilen van roaming - Flashmagazine

Roaming

Roaming zit al een tijdje gewoon in je bundel. Dus je surft en belt je bundel op, ook in het buitenland, zolang je bestemming zich in de EU bevindt én er een roamingafspraak is. Is je bundel op, zijn er prijsdeals, land per land. Die lijst check je best even voor vertrek op de website van je provider. Vaak krijg je een berichtje van je aanbieder met daarop de tarieven van het land dat je binnenkwam.

De valkuilen van roaming - Flashmagazine

Valkuilen

Ook al surf, bel, sms… je niet in een niet-EU-land, als je roaming aanstaat of je wordt gebeld, ga je betalen. En soms heel veel. Want je toestel staat constant in verbinding en zal periodiek of via pushmelding verbinding maken om mails te kunnen ontvangen. Ook social werkt via dit principe van berichtgeving, ook wel ‘notifications’ genoemd. Een echte sluiper die kosten maakt. Data uitzetten dus. 

De valkuilen van roaming - Flashmagazine

Niet-EU

De kans dat je met vakantie bent of gaat in een niet-EU-land, is groot. Als een land buiten de lijst valt, check je best wat de kost dan wel is. Veel landen, zoals bijvoorbeeld Zwitserland, zijn totaal neutraal. Er geldt geen enkele roamingafspraak. Surfen en bellen, ook gebeld worden, is bijgevolg zéér duur. In geen tijd heb je écht honderden euro’s verbruikt. Daarom kan je beter in toeristische centra een draagbare hotspot huren, voor een vast bedrag per looptijd. Het superding is niet groter dan een dikke bankkaart. Het slimme apparaatje stelt je in staat onbeperkt via 4G te surfen. Eenvoudig: je verbindt je smartphone met de portable hotspot en klaar. Geen extra kosten voor data. Een leuke foto van Lake Zurich? Je favoriete restaurant? Sunsetje? Posten maar. Je bankrekening zal je dankbaar zijn.

De valkuilen van roaming - Flashmagazine

Hotspots

Uiteraard zijn er in alle grote steden, luchthavens, hotels… hotspots met wifi-toegang beschikbaar. Soms helemaal gratis, soms maar geldig voor een dag en te vernieuwen, soms tegen een klein modulair tarief. Het loont zeker de moeite om je wifi af en toe te checken om te zien wat er in de buurt van je toestel beschikbaar is. Er bestaan app’s die dit automatisch voor je doen, zonder dat je data moet aanzetten. Handig! Er bestaat zelfs openbaar vervoer dat je gratis toegang tot het internet verschaft. Sommige steden bieden dan weer ‘city wifi’ aan binnen een bepaalde straal in het centrum. Wie wil surfen, moet slim zijn. 

Als je dan toch weer wifi beschikbaar hebt, kan je ineens deze 5 onmisbare apps voor op vakantie downloaden!