Je hebt het misschien al opgevangen, maar vanaf 1 januari 2020 staat er een grote aanpassing gepland in de vastgoedsector. De woonbonus wordt namelijk afgeschaft. Maar wat betekent dat concreet? Wij leggen het kort uit.

Wat is een woonbonus?

Een woonbonus is een belastingvoordeel dat je kan krijgen bij het aangaan van een lening als het je eerste woning en je enige eigendom is. Voor een koppel dat bijvoorbeeld een woning van € 250.000 koopt en een lening aangaat van 25 jaar, betekent dat op lange termijn een voordeel van € 37.000. Dat zal dus binnenkort aangepast worden.

De woonbonus verdwijnt: wat moet je weten? - Flashmagazine

Wat komt er in de plaats?

De registratierechten die je betaalt op een woning zullen dalen van 7% naar 6%. Afhankelijk van het aankoopbedrag heb je hier dus meer of minder voordeel van. Toch zou de afschaffing ervoor moeten zorgen dat de prijzen op de woningmarkt zich automatisch gaan corrigeren en niet meer zo hoog zullen zijn. Bovendien wordt er gegarandeerd dat niemand tussen de twee systemen valt en ofwel nog van de woonbonus kan genieten, ofwel van de verlaagde registratierechten.

De woonbonus verdwijnt: wat moet je weten? - Flashmagazine

Opgelet!

Wil je dus nog in aanmerking komen voor de woonbonus, dan geldt de datum waarop de akte ondertekend is. Die moet voor 1 januari 2020 vallen. 

Wil je dan ook nog snel je huis verkopen? Dan is het misschien een goed idee om een makelaar in te schakelen. Wij vertellen je de voordelen ervan!