De rol van een papa is de laatste decennia enorm veranderd. De man stond vroeger in voor het inkomen en ging buitenshuis werken. De vrouw was thuis, zorgde voor het huishouden en voedde de kinderen op. Daar lacht de huidige generatie jonge ouders mee. Ze verwacht een gedeelde verantwoordelijkheid, zowel op oudervlak als bij de huishoudelijke taken. De vader is nu meer en meer betrokken bij de opvoeding.

Er is wel een groot verschil in de manier waarop vaders de ouderrol invullen. Uit onderzoek blijkt dat vaders meer fysieke en actieve dingen ondernemen met hun kind(eren). Ze gaan mee naar de voetbal, ze stoeien wilder en klussen samen met dochter en/of zoonlief. De praktische taken, zoals kleren kopen, huiswerk maken, knutselen komen toch nog vaker bij moeder terecht. Het onderzoek bevestigt hiermee het typisch verschil in mannen- en vrouwentaken. 

Mijn held

Als klein meisje was mijn papa mijn grote held. Hij had oplossingen voor alle problemen. Hij kon alles herstellen wat kapot was. Hij maakte een hoelahoep uit elektriciteitsbuizen. In volle stress voor een optreden, was hij degene die me rustig kon maken. Niet met heel veel woorden, ook niet met knuffels… maar gewoon door te zijn wie hij was.

Mijn loyaliteit

Naarmate ik ouder werd, had ik mijn eigen leven. Toch bleef ik opkijken naar mijn held. Ik wilde graag in zijn voetsporen treden. Ook had ik vaak zijn raad nodig bij keuzes die ik moest maken. Ik vergeet nooit die keer in Leuven. Ik was in volle paniek voor een examen en belde naar huis. Hoe druk mijn papa het ook had, hij nam de tijd om naar Leuven te rijden en met mij een pint te nemen op de Oude Markt. Alweer, niet met heel veel woorden, ook niet met knuffels… maar gewoon door te zijn wie hij was.

Mijn verhaal

Hoewel mijn loyaliteit ver reikt, ben ik toch mijn eigen weg ingegaan. Ik heb zijn technisch inzicht niet geërfd, maar wel zijn daadkracht. Ik heb niks met ‘zonder woorden’, want praten hoort bij mijn job. Ik kan niet alles met mijn verstand beredeneren, mijn emoties nemen het vaak over. Op mijn beurt heb ik wel een aantal van zijn talenten doorgegeven aan mijn jongens. Ze hebben dus gewoonweg een generatie geskipt.

Wat wil ik nu eigenlijk vertellen? 

Hoewel de vaderrol zo veranderd is doorheen de jaren, ben ik ervan overtuigd dat het samen opnemen van het ouderschap een grote meerwaarde heeft. Ook de papa (en in de nieuw samengestelde gezinnen, ook de pluspapa) heeft een belangrijke rol in de opvoeding. Het stoeien, het stoer doen, de stomme grapjes, het streng zijn, het verstand boven de emoties, … Dit heeft evenveel waarde dan de knuffels, het verzorgen, de lieve woordjes, … 

Papa, blijf dus maar gewoon jezelf en geniet van jouw Vaderdag!

Redactie door: www.consenti.bereinhilde@consenti.be  – 0478 27 57 51