Duurzaam wonen, dat is zoveel meer dan energie- en waterbesparingen. Het gaat om de keuze van het materiaal, het voorkomen en het juist scheiden van afval enzovoort. Draag jij ook je steentje bij? Zo investeer je namelijk in de toekomst. Duurzaam wonen doe je dan ook op een comfortabele manier, met behulp van deze tips.

Energie sparen

Zet je televisie en andere elektronische apparaten volledig uit en niet op spaarstand. Je kan ook je was op een lagere temperatuur wassen. Op 40 graden is die namelijk even schoon als op 60 graden. Doe een dikkere trui aan en zet je verwarming een graadje lager dan normaal. Probeer ook eens je verwarming ’s nachts op 15 graden te zetten en als je vloerverwarming hebt zet je deze best op 17 of 18 graden. Door je leven een beetje aan te passen kan je al snel € 250 per maand uitsparen!

Duurzamer wonen doe je zo

Bouwen

Duurzaam wonen doe je ook door op een aantal zaken te letten voor je een huis gaat bouwen. Denk eerst en vooral na over de perfecte woonlocatie. Kortbij je werk en je vrijetijdsbestedingen. Probeer ook niet te groots te denken, want hoe groter je gaat bouwen, hoe meer energie je nodig zal hebben. Je kiest ook best praktische materialen, zodat je ze blijft gebruiken met veel plezier. Zet die hebbedingetjes dus maar uit je hoofd. Kies bij voorkeur altijd voor onuitputtelijke natuurlijke bronnen. Zo zet je de bescherming van de vegetatie, leefgebieden van dieren en de natuur voorop.

Duurzamer wonen doe je zo

Isolatie

Er gaat ontzettend veel warmte verloren vanuit je huis via de vloer, de ramen, de gevel en het dak. Zo kan de kou dan ook weer zijn weg naar binnen vinden. Als je gaat renoveren, moet je er zeker over nadenken om enkel glas te vervangen door energiezuinig dubbel glas en ook de juiste dakisolatie. Alleen al door dit te doen, verkrijg je lagere stookkosten in de winter en een koeler huis in de zomer. Je voelt het even aan je portemonnee, maar achteraf heb je er alleen maar voordeel aan!

Duurzamer wonen doe je zo