Wie een drukke agenda heeft, hunkert naar een tuin die weinig onderhoud vraagt. Dit kan met een eco-tuin! Wees geen slaaf van je tuin en maak de natuur geen slachtoffer van overmatig snoeiwerk. Geen ongerepte wildernis voor ‘hippies’, maar strakke lijnen die er netjes bijliggen. Wat een eco-tuin precies inhoudt, vertelt styliste Ellen Grauwels (Groenhoef). 

balans tussen ‘luxe’ en ‘laten leven’

Een ‘must’ voor een échte eco-tuin is de combinatie van inheemse bomen, struiken en planten. Je vermijdt ondoordringbare verhardingen en laat water de bodem insijpelen of vangt het op. Ook chemische bestrijdingsmiddelen zijn ‘not done’. De natuur kan veel kwaaltjes zelf oplossen als je haar de kans geeft! Toch mag je ook best mild zijn voor je verlangens als mens. Oké, klinkers en kunstgras met een jacuzzi erop passen niet binnen het plaatje, maar luxe mag! Zet die jacuzzi in een tuin vol bijenlokkende bloemen en je bent al goed op weg. Probeer balans te brengen, vertrekkende van de natuur die aanwezig is. Palmbomen rondom je jacuzzi vergeet je dus best wel!

“In Vlaanderen is de tuinoppervlakte groter dan het natuurgebied. Omschakelen naar een eco-tuin maakt dus een verschil!”

meer biodiversiteit

Vooral de jongere generatie is zich steeds meer bewust van het ecologische aspect en wil zijn steentje (of plantje!) bijdragen. Je hoeft daarom nog niet te kiezen voor hoog gras, paardenbloemen en brandnetels. Er is zéker een middenweg tussen de klassieke siertuin en de wilde tuin. Begin klein. Zo ga je veranderingen merken in je achtertuin én in je denkwijze. 

‘luie’ tuinen

Omdat je rekening houdt met het milieu, wil je zo weinig mogelijk (snoei)afval en dat betekent dus ook minder werk voor jou! Je kiest al snel voor een gazon met buxushaagjes en lavendel of siergrassen, maar die moet je snoeien en onderhouden. In eco-tuinen laat je de natuurlijke kringloop voor jou het werk doen: planten komen uit de bodem, groeien en bloeien, sterven af en laten dode bladeren achter om de koude winter door te komen. Je werkt niet tegen, maar mét de natuur. In het voorjaar begint de hele kringloop opnieuw en jij hebt niets moeten doen, behalve ervan genieten!

Meer weten over het eco-tuinieren van Ellen

DELEN