Het lijkt ver, maar januari is de maand dat ouders van communicanten al aan hun feest beginnen te denken. Een outfit kopen en de feestlocatie vastleggen zijn de eerste to-do’s op het lijstje. Maar hou je nu een lentefeest? Communiefeest? Opgroeiingsfeest? Wat-het-meest-populair-is-feest? We willen de kinderen de pret niet ontzeggen, alhoewel het voor de jongsten niet uitmaakt welke naam het “communiefeest” heeft. Het was voor ons alvast een feest om er eens over na te denken.

Feest first

Met factoren als diversiteit en multi-religie, is het niet meer zo vanzelfsprekend dat iedereen “gewoon” zijn communie doet. Terwijl het aantal doopsels, waar het allemaal mee begint en wat ook een voorwaarde is om je communie te kunnen doen, bij volwassenen stijgt, daalt dit katholieke ritueeltje bij de allerkleinsten onder ons. De scholen merken op dat 1 op 3 niet meer gedoopt is. En dat zal alleen maar stijgen. Wat blijft hangen, is dat het vooral meer om het feest, dan wel om de communie gaat. En daar is niks mis mee. Het is leuk om je kinderen te laten genieten van een leuk samenzijn met de familie, als het kan aan een rijk gedekte tafel in een zomerse setting, met zondagskinderen die ravotten op versgemaaide gazonnetjes.

Een communiefeest... Of geef je het andere naam? - Flashmagazine

‘Mag’, geen ‘moet’

Vooral belangrijk is dat je je niet maatschappelijk gedwongen moet voelen het obligatoire feest te geven, ‘omdat het nu eenmaal zo hoort’. Het is gewoon een mooie gelegenheid om stil te staan bij het opgroeien van je kind. Want toegegeven, alles wat mensen dichter bij elkaar brengt, is toe te juichen, is altijd een goed plan, is de essentie van het leven zelf. Dan leggen we graag regeltjes en andere krijtlijnen naast ons neer.

Een communiefeest... Of geef je het andere naam? - Flashmagazine

Nu het communiefeest een naam heeft, is het voor mama en papa enkel nog weten wat aandoen. Wij helpen je op weg!