Vanaf vrijdag 6 april wordt het straatbeeld van Hasselt opgevrolijkt door 2 kleurrijke fietstaxi’s die bezoekers mee op sleeptouw nemen voor een belevenisvolle route door de stad. Hiermee willen Stad Hasselt en I LOVE Hasselt op een duurzame wijze toeristen een unieke kijk op Hasselt geven. 

Belevenisvolle route en pendeldienst

Met de fietstaxi’s komen we tegemoet aan 2 toeristische noden: enerzijds de vraag naar meer beleving in de stad, anderzijds de nood aan vervoer naar iets verder gelegen toeristische trekpleisters zoals de Japanse Tuin en Herkenrode, maar ook naar functionelere plekken zoals bv. het station’, zegt Karolien Mondelaers, schepen voor toerisme. De belevenisvolle route is gebaseerd op tips van 3 Hasseltambassadeurs: styliste Palmira Proietti, DJ Goldfox en de kinderen van de Basta Bende. Daarnaast wordt er elementaire historische informatie gegeven. De route heeft vooral als doel de nog-niet-ontdekte plekjes van Hasselt prijs te geven en dit volgens de interesse van de bezoeker.

Fietstaxi Hasselt

Aanbod op maat

Make-up artist en styliste Palmira Proietti is de eerste ambassadeur die wordt gefilmd in de fietstaxi. Al babbelend neemt zij je mee op haar persoonlijke route door de stad. Gezellig via steegjes en pleintjes naar leuke eetadresjes en make-up zaken. Zo fietsen ze van het Modemuseum Hasselt tot het Hendrikshuis in de Dorpsstraat.

Ze stopt en stapt uit de ‘Babbelfiets’ om een praatje te maken met handelaren en passanten. Maar er is meer, ze vult een ‘smaakdoosje’ met herinneringen aan dit traject. De passagiers hebben tijdens de rit dit doosje zelf in handen en kunnen de verzamelde herinneringen aanraken. Ze kunnen eraan ruiken en er zelfs van proeven. Dankzij het smaakdoosje zal de beleving versterken. Het filmpje wordt getoond via een scherm in de fiets. Hierdoor zal de bezoeker geïnspireerd worden om na zijn rit met de fietstaxi terug te keren naar deze plekken om ze zelf verder te ontdekken.

Na Palmira is DJ Goldfox aan de beurt. Hij zal je weer een heel ander stukje Hasselt laten zien. Tot slot zullen de kinderen van redactieploeg de Basta Bende meefietsen. Via deze weg zullen ze laten horen en zien wat hen fan maakt van Hasselt. Aan de bezoeker de keuze welke van deze routes hij wil volgen.

Babbelfiets

Babbelfiets

Hoe we aan de naam ‘babbelfiets’ komen? Wel dat is simpel! In de fietstaxi’s wordt heel wat gebabbeld door ambassadeurs, bezoekers en de bestuurder.

De bedenker van de babbelfiets is Gama Putra Maydeta van I LOVE Hasselt. ‘Het doel van de Babbelfiets is om de inwoners, handelaars en creatieve geesten van de stad dichter bij elkaar te brengen. Dit doen we door hen naar elkaars verhalen te laten luisteren. Maar ook door hen inzicht te geven in hoe een stad zoals Hasselt een andere betekenis kan krijgen voor mensen.’ Aldus Gama.

Belangrijk in dit verhaal is dat Gama steeds gebruik maakt van lokaal talent. Zo worden de fietsen bestuurd door studenten Lichamelijke Opvoeding van het UCLL. En het logo werd ontworpen door Lindert Steegen, een jonge Limburgse ontwerper. Ten slotte werd er een jingle voor het filmpje gemaakt door 4 leerlingen uit het secundair onderwijs van de band Lupa Gang Gang Quartet.

Praktisch

Wil jij eens meefietsen met de babbelfiets? De Babbelfiets rijdt tijdens het schooljaar op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 11 uur tot 15 uur.  Tijdens de schoolvakanties op donderdagen, vrijdagen, zaterdagen, zondagen en feestdagen van 11 uur tot 15 uur.

Reserveren kan op www.babbelfiets.be of rechtstreeks aan de balie van toerisme Hasselt.