Heb je altijd al heel groot willen wonen, maar geen miljoenen te veel om een hip, supergroot herenhuis te kopen in de stad? Volledig begrijpelijk. Sinds een paar jaar kan je in België een leegstaand treinstation kopen. Voor de prijs moet je het niet laten. Deze ligt in de lijn met gewone huizen, vaak zelfs een stuk minder. Ideaal als je van veel ruimte houdt, monumentale look inbegrepen. De volgende trein stopt misschien wel voor je deur. Stap je in?

Oude stationsgebouwen met een nieuwe bestemming

Vele stationsgebouwen zijn bedreigd met leegstand. Met alle gevolgen van dien: verkrotting, krakers, een trieste look voor dorp of stad… Maar vaak zijn het hele knappe, degelijke gebouwen die gemaakt zijn met de allerbeste materialen en dus een leven lang meegaan. Zo’n treinstation heeft dan ook veel mogelijkheden. Naast luxeproblemen als ruimte en centrale ligging, zijn ze vaak al voorzien van alle nutsvoorzieningen. Uiteraard zal er wel wat verbouwing aan te pas komen, maar niet meer of minder dan een andere te renoveren woonst. De charme en originaliteit zijn alvast onbetaalbaar.

Een leuk huis op het spoor? Koop eens een treinstation... - Flashmagazine
© NMBS

Slimme keuze, prijsgunstig alternatief

Ooit werden stationsgebouwen gedeeltelijk bewoond door de stationschef. Een traditie die allang tot vervlogen tijden behoort. Wegens gebrek aan alternatieve bestemmingen, zet de NMBS dit soort gebouwen vaak gewoon te koop, net omdat ze zo geschikt zijn om in te wonen. Toegegeven, vaak blijven er gewoon treinen voorbijkomen, maar zie het als een element in de onderhandeling dat de prijs flink zou kunnen drukken. Met de nodige geluidsisolatie en vooral het wennen aan het geluid, krijg je rust. Er zijn al tarieven gevallen van rond de 150.000 EUR. Afhankelijk van de verbouwingskosten die er nog bijkomen. En houd er ook rekening mee dat het verwarmen van een grotere ruimte iets meer kost. Maar dat is dezer dagen heel efficiënt, voordelig en milieubewust op te lossen zonder grote meerkosten. 

Een leuk huis op het spoor? Koop eens een treinstation... - Flashmagazine
© Immo Francois

Design

Geef nu toe, niets kan aan de grandeur van een oud station tippen. Het gevoel van reizen dat je bij je thuis ervaart, is onbeschrijflijk. De grote ruimtes lenen zich perfect tot grote XXXL interieurs. Mix en match erop los met oude en nieuwe stukken. Het resulteert vast en zeker in een rasechte designwoning. Keuken, badkamer, slaapvertrekken… stel je eens voor wat je hiermee allemaal kan doen. 

Een leuk huis op het spoor? Koop eens een treinstation... - Flashmagazine

Monument

Houd er rekening mee dat veel stationsgebouwen een beschermd monument zijn. Net dat maakt het ook heel aantrekkelijk. Immers, dit soort bouwstijlen kom je niet meer tegen. Dan is het leuk dat je het kan behouden, kan koesteren, dat je bijdraagt aan monumentenbehoud. 

Een leuk huis op het spoor? Koop eens een station... - Flashmagazine
© Immo Francois

Wil je graag op deze trein springen? Er zijn gespecialiseerde immokantoren die dit soort gebouwen in portefeuille hebben. Of leg gewoon je oor eens te luisteren bij de NMBS zelf. Zij zijn ongetwijfeld één en al oor als het om jouw plannen gaat. En het is weer eens wat anders dan een kaartje kopen aan het loket. Je koopt meteen het hele treinstation!