Wil je (exotische) groenten en fruit kweken, het héle jaar genieten van lekkers uit eigen tuin of je planten laten overwinteren? Dan is een serre onmisbaar. Ga je weldra serreshoppen? Hou dan deze tips dan in je achterhoofd! 

Voor elke kweker een serre 

Dat een tomatenplant een grote serre nodig heeft om volop te groeien, weet elke moestuinier. Maar wat kun je er nog allemaal in kwijt? En wat plant je dan best in een broeiserre? De serretypes kort uitgelegd! 

 • De tuinserre is de meest complete serre. Je kunt er alle gewassen in kweken en het kan zelfs dienen als lounge. 

• Heb je weinig plek? Kijk dan voor een muurserre. Ideaal voor klimmers als tomaten en komkommers. 

• Beginnende kwekers kunnen aan de slag met een broeiserre, een kweekbak waarin je het hele jaar kruiden en sla kunt planten én oogsten.   

• De patioserre, met klepraam en kweekschap, is een kleine serre waarin je lage gewassen en kruiden kunt kweken op je terras, balkon of in je stadstuin. 

Een plek onder de zon 

Als je weet welk type serre je nodig hebt, is het tijd om te kijken waar je die wilt zetten. Het perfecte serreplekje is vooral … zonnig. De gewassen profiteren graag de hele dag van licht en warmte. Blijf dus weg uit de schaduw. Zet ‘m ook niet te dicht tegen een muur, zodat de temperatuur in je serre gelijk is. Nog een tip: hoe groter de serre, hoe kleiner de temperatuurschommelingen. 

Glas of folie? 

Serres bestaan in allerlei types en formaten, maar ook in de uitvoering heb je meerdere keuzes. De voor- en nadelen op een rij! 

• Als je geen fortuin wilt spenderen, is tuindersglas een prima keuze. Het is relatief goedkoop en je hebt er jaren plezier aan. Het nadeel? Het houdt de warmte minder goed vast en als het breekt, ligt je serre vol met scherven. 

Veiligheidsglas is zes keer sterker dan tuindersglas, waardoor de kans op glasbreuk kleiner is. Daar betaal je natuurlijk wel een prijs voor … 

• Als je voor polycarbonaat gaat, kies je voor een goede isolatie, diffuus licht en veiligheid. Al mag je de nadelen niet onderschatten: polycarbonaat is niet opgewassen tegen stormweer, het verliest na enkele jaren zijn UV-bestendigheid en het vocht raakt moeilijker weg. 

• Net als polycarbonaat verliest folie na een tijd zijn UV-bestendigheid. Het handige is dat je zo’n hoes los kunt kopen in de winkel en je je buizen dus niet elke keer mee moet vervangen. 

De serre-essentials

Maak je serre helemaal compleet met … 

• kweektafels en -schappen, om kleine potjes netjes weg te zetten. 

• automatische raamopeners. Zo gaan je ramen vanzelf open als de luchtkwaliteit niet goed genoeg is.  

• schermgaas en isolatie, om te voorkomen dat je gewassen verbranden of kapotvriezen.

• kweekbakken voor het zaaien en verplanten van al dat lekkers. 

 

DELEN