Dieven kan je altijd over de vloer krijgen… Toch zijn deze vingervlugge jongens actiever met de donkere dagen, met als piek rond eindejaar. Reden genoeg om een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Daarom geven wij je alvast enkele tips om inbrekers af te schrikken. Let je even op?

Licht aan

Deze truc is zo oud als de straat. Niet verwonderlijk, hij is onverwoestbaar. Je gaat op pad? ’s Avonds naar bed? Laat dan een klein schemerlampje branden. Een klein LED-lichtje volstaat en verbruikt haast niets. Doe het gordijn, als je dat hebt, zo dicht dat er nog een spleetje inkijk mogelijk is. Zo kan de zich oriënterende inbreker toch vaststellen dat er nog iemand thuis is, of beneden in de woonkamer. Tegenwoordig zijn er ook lampen die de kleuren van je tv nabootsen. Als buitenstaander lijkt het dan alsof je tv zit te kijken, doordat de kleuren in je woonkamer flitsend en onregelmatig veranderen zoals je tv, die uiteraard uit staat. Nog een tip: rolluiken niet naar beneden als je langer weg bent. Dit is een teken dat er niemand thuis is.

Eenvoudige tips om inbrekers af te schrikken - Flashmagazine

Raam dicht

Met deze temperaturen is dat wellicht al zo, maar als je toch iemand bent die zijn ramen in een soort kantelstand laat staan, weet je dat dit een uitnodiging voor dieven is. In geen tijd staan ze in je huis. Ook kleine raampjes sluit je best. Dus: ramen dicht. Altijd.

Eenvoudige tips om inbrekers af te schrikken - Flashmagazine

Deur op slot

Je zou verbaasd zijn hoeveel mensen hun deur niet sluiten. Alhoewel de meeste moderne deuren in het slot vallen, kan je ze best extra sluiten. Ook al ben je maar een paar minuten weg. Maak ook werk van een veiligheidscilinder als slot, als je die nog niet zou hebben. Weet ook dat verzekeringen zich daarop baseren, en zich bijgevolg kunnen terugtrekken bij inbraak, als blijkt dat je nog een oud, onbeveiligd slot hebt.

Eenvoudige tips om inbrekers af te schrikken - Flashmagazine

Nog een extra tip

Als je huis geen alarm heeft, kan je altijd opteren voor IP-camera’s, binnen en buiten. Je sluit ze aan op je wifi-netwerk. Via een app bedien je ze op je smartphone. Als er beweging is, word je onmiddellijk verwittigd en krijg je de beelden te zien. De meeste, iets duurdere modellen hebben nachtfunctie en alarm. Bij sommige kan je zelfs iets zeggen tegen de ongewenste persoon via je telefoon. 

Eenvoudige tips om inbrekers af te schrikken - Flashmagazine

Naast deze tips om inbrekers af te schrikken is het ook een goed idee om je buren te verwittigen als je een paar dagen weg bent. Geef hen desnoods een sleutel. Als er dan toch een alarm afgaat, en soms gebeurt dit zomaar, dan kunnen zij een kijkje nemen. Belangrijk dus om je buren met open armen te verwelkomen en een goede relatie te onderhouden!