Tal van ouders hebben er al grijze haren van gekregen: de ‘dat-lust-ik-niet’-fase van hun kleine spruit. Met deze tips eet je moeilijke eter met plezier zijn bordje leeg, of toch bijna leeg.

Souschef

Betrek je kind in het koken door met kleine dingetjes te laten meehelpen. De pitjes uit de tomaten halen, de aardappels wassen, roeren in de saus… Hierdoor zal je kindje sneller geneigd zijn om toch eens te proeven van ‘zijn/haar kookkunsten’.

Eerste hulp bij moeilijke eters - flashmagazine.be

Een leuk moment

Maak het eetmoment zo plezierig mogelijk. Dat kan je doen door een leuk bordje of bestek te voorzien. Tekeningetjes maken met ketchup op het bord of de groentjes in een gek gezichtje schikken, ook daarmee scoor je punten. Of geef de groentjes coole namen? Laat je fantasie de vrije loop!

Eerste hulp bij moeilijke eters - flashmagazine.be

Maak een variant 

Heeft je kind een hekel aan een bepaalde groente? Bereid het dan eens op een andere manier. Met een dipsaus of klaargemaakt in een sausje. Of combineer het met dingen die je kleine spruit wel lekker vindt. Doen ze de moeite om te proeven, ook al is het maar een hapje, beloon ze dan!

Eerste hulp bij moeilijke eters - flashmagazine.beEn als dat niet helpt…

Blijft je kind toch koppig weigeren om te eten? Negeer het dan en besteed er zo weinig mogelijk aandacht aan. Na een tijdje geven ze waarschijnlijk op en zullen ze toch wat eten.

Eerste hulp bij moeilijke eters - flashmagazine.be

Eten doe je aan tafel

Heeft je kind amper iets gegeten aan tafel, laat het dan zo. Ze gaan zichzelf niet uithongeren, dus neem gewoon het bord weg en ruim de tafel af. Als ze dan toch tussendoor komen zeuren voor iets lekkers, geef er dan niet aan toe. Door er niet op in te gaan, zal je kind inderdaad eens met een knorrende buik rondlopen, maar dat kan geen kwaad. Het schept juist duidelijkheid als je voet bij stuk houdt en zo leren ze eveneens dat eten gebeurt aan tafel op vaste momenten.

Eerste hulp bij moeilijke eters - flashmagazine.be

Geen bergen eten

Een hele berg opscheppen, doet soms de moed in de schoenen zinken. Begin met een beetje en geef bij als dat nodig is. Je kind verplichten om zijn bord leeg te eten, is geen goed idee. Geef hen de vrijheid om zelf grenzen te bepalen. Jij bepaalt immers wat op tafel komt, je kind bepaalt zelf hoeveel hij/zij ervan eet.

Eerste hulp bij moeilijke eters - flashmagazine.be

Blijft je kind een moeilijke eter? Maak dan notities om na te gaan op welke momenten en welke maaltijden hij/zij het moeilijkst eet. Lijkt echt niets meer te werken, schakel dan professionele hulp in.