Reisverbod, lockdown, quarantaine, een mens zou voor minder beginnen dromen van wat extra vertier in zijn of haar tuin. Een zwembad is dan een voordehand liggende keuze. Maar hoeveel kost dat nu precies?

Het spreekt voor zich dat de kostprijs sterk afhangt van de aard van het zwembad. Ben je tevreden met een opbouwzwembad, dan kun je na een investering van zo’n 5.000 euro al je luchtmatras opblazen. Opteer je liever voor een ingebouwd exemplaar? Dan moet je al gauw tienduizend euro meer neertellen: voor 15.000 euro heb je een zelfbouwkit. Gemiddeld land je ergens tussen de 25.000 en 30.000 euro. Wil je nog meer toeters en bellen, dan loopt het prijskaartje natuurlijk nog wat op. 

Graafwerken

Een gat laten graven in je tuin en de grond afvoeren kost behoorlijk wat geld. Zeker als je de werken door een aannemer laat uitvoeren. Hieraan besteed je al gauw 3.000 tot 5.000 euro.  Beknibbelen op de kosten kan door zelf een bobcat te huren en ermee aan de slag te gaan, maar voor het herbestemmen van de uitgegraven aarde zal je toch een gespecialiseerd bedrijf onder de arm moeten nemen. 

De kuip

Steek jij graag de handen uit de mouwen en metsel je je zwembad gewoon zelf? Dan kan je stevig besparen. Want de plaatsing van een zwembad kost gemiddeld tussen de 25.000 en 30.000 euro. Voor deze prijs heb je een eenvoudig rechthoekig zwembad van circa 8 x 4 meter met een boordsteen, een zandfilter en een manueel doek. Zie jij het al gebeuren dat je na een zwembadfeestje niet meer gemotiveerd bent om je zwembad handmatig af te dekken, dan kan je ook opteren voor een automatisch rolluik. Dat kost je zo’n 5.000 tot 10.000 euro extra. 

Verwarming

Zwemmen van april tot oktober? Dat kan in een verwarmd zwembad. De meest gebruikte methode hiervoor is een warmtepomp. Die kost gemiddeld zo’n 3.000 euro. Dat is natuurlijk zonder de energiekosten. Reken toch al snel op enkele honderden euro’s per jaar extra op je stroomfactuur. 

Reiniging

Algen in het water? Daar zit niemand op te wachten. Investeren in een geautomatiseerde waterbehandeling die de pH- en chloorwaarden van je zwembad monitort en bijstelt, is dus geen overbodige luxe. Kostprijs? Tussen de 1.500 en 2.500 euro. En een robot die de vloer en wanden proper houdt, is natuurlijk ook fijn. Tel hier dan nog eens 1.500 euro bij.

We moeten er niet om liegen, een zwembad aanleggen kost geld. Maar het is geld dat je dubbel terugverdient: je beleeft er tonnen plezier aan én je huis is onmiddellijk een pak meer waard wanneer je het wil verkopen. 

DELEN