Nog eventjes en de straten worden weer overspoeld door fietsende, schoolgaande jeugd. Gaan jouw kinderen per tweewieler naar school? Misschien voor het eerst? Stadsverkeer? Reden genoeg om aan de veiligheid van de kinderen te denken. Degelijk uitgerust is dan ook een must. Zo maak je hun fiets schoolklaar! 

LED there be light

Opvallen is het hele eieren eten als het om fietsveiligheid gaat. Eerlijk, daar knelt het schoentje het vaakst. Lichtjes die niet of onvoldoende functioneren. De meeste fietslichten zijn wel voorzien van LED-lampjes. Je hangt ze aan je fiets, of aan je rugzak. Batterij (bijna) leeg is meestal de oorzaak van het onvoldoende functioneren. Toch is een goede verlichting onontbeerlijk. Immers, de ochtenden worden steeds donkerder. De avonden evenzo. Er gaat niets boven een goede dynamo, die alles aandrijft. Batterijen zijn dan overbodig. Sommige duurdere fietsen hebben een ingebouwde naafdynamo als stroopopwekker. Zeer handig. En meerprijs absoluut waard. Dus check die lichtjes. Zien en gezien worden. 

Fiets schoolklaar? De checklist! - Flashmagazine

Op slot

Een goed fietsslot is een must. Want je wil je leuke, ongetwijfeld dure, fiets graag nog aantreffen na een lange schooldag. Je fiets goed op slot zetten is een kleine moeite. Vaak komt hij zelfs met een ingebouwd fietsslot. Een tweede ketting- of hangslot is wel geen overbodige luxe. Het maakt het de lange vingers nog moeilijker. 

Fiets schoolklaar? De checklist! - Flashmagazine

Hippe voordrager

De bagagedrager achteraan is zo goed als geschiedenis. Hipsters hebben een voordrager aan hun stuur hangen. Of gemonteerd op de voorvork. Het maakt je fiets lekker stoer en je hoeft die zware tas niet meer op je rug te torsen. 

Fiets schoolklaar? De checklist! - Flashmagazine
© Decathlon

Spinbinders

Of je je tas nu op een bagagedrager achteraan of vooraan zet, vast moet hij sowieso zitten. En dat gaat het handigst met een spinbinder. Wel voorzichtig, het blijven elastieken. De modellen die je permanent bevestigt in plaats van inhaakt, zijn idealer. 

Fiets schoolklaar? De checklist! - Flashmagazine
© Bol: Bibia

Fietskrat

Wat je meer en meer ziet, is een fietskrat op de voordrager. Het is een soort kunststof mand uit oerdegelijk plastic. Je zet ‘m muurvast met tiewraps, je weet wel, die strips die je muurvast trekt en niet meer los krijgt. Ideaal als je vooral veel spullen moet meenemen. Je fiets wordt een echt transportmiddel. 

Fiets schoolklaar? De checklist! - Flashmagazine

Tringtringtring

Onmisbaar in het drukke fietsverkeer. Iemand inhalen? Voetganger op de rijweg? Bellen is dan de enige wettige waarschuwing. Ze komen in alle maten, designs, kleuren, vormen en geluiden. 

Fiets schoolklaar? De checklist! - Flashmagazine

Regenkleding

Echte fietsers deinzen niet terug voor een regenbui. Als je iedere dag naar school moet, en het plenst flink, dan is een setje regenkledij een echte drooghouder. Het fijne eraan is dat je ze na gebruik terug heel klein kan inpakken. Steek ze standaard in je tas, in ons regenlandje zal je het vaak nodig hebben. Modellen komen soms tweeledig, broek en jas, of als een soort cape die je tentgewijs volledig bedekt, stuur inclusief. 

Fiets schoolklaar? De checklist! - Flashmagazine

Het allerbelangrijkste is dat je je kinderen goed op weg helpt en de route al eens meerijdt. Wijs hun op de meest gevaarlijke punten. Veiligheid boven alles. Leg je kinderen vooral uit dat ze voorzichtig moeten zijn op de openbare weg. Ontdek ook nog andere tips om je kids veilig naar school te sturen. Fijn schooljaar gewenst!