De tijden van hifi-torens en andere, grote geluidssystemen, ligt al een tijdje achter ons, een verzamelaar niet te na genomen. Ooit had iedereen de mond vol van high-end hifi. Die markt leeft nog steeds, maar het aanbod is toch beduidend dunner gezaaid. De vakhandel daarentegen is nog meer gespecialiseerd geworden in dit soort muziekbeleving. Met een nog hoger prijskaartje tot gevolg. Toch staat de techniek heel erg ver. Als je net iets minder wil uitgeven, maar je huiskamer toch wil vullen met een heel natuurgetrouw geluid, vind je gemakkelijker je weg in het ruime middenveld. Daar bevindt zich momenteel het leeuwendeel qua aanbod. We legden ons oor eens te luisteren bij de toekomst van het geluid en hoorden dat het goed was. 

Future-Fi: de toekomst van het geluid klinkt als muziek in de oren - Flashmagazine

Draadloos

Daar kunnen we kort over zijn: helemaal doorgebroken. Vele merken hebben het in hun gamma, sterker nog, er zijn merken die niets anders in hun assortiment hebben en dit tot hun concept omdoopten. Je zet jouw eerder kleine luidsprekers waar je wil. Via je wifi-netwerk is alles netjes verbonden. Bedienen doe je met je tablet, smartphone… Merken zoals Sonos, Bose en Heos zijn zowat de uitvinders, respectievelijk, aanbieders van deze ingeburgerde muzieksystemen. Je bespaart plaats en naast het oor krijgt ook het oor veel waar voor zijn geld. Pas écht leuk is dat je eindeloos kan “bouwen” en uitbreiden aan je eigen tempo. Nog toffer is dat je je tv bij je geluidsinstallatie kan betrekken. Met andere woorden, er is eigenlijk geen installatie meer nodig. Het is als het ware één geheel. Overal muziek, waar je maar wil. Alle speakers zijn “actief” en hebben ingebouwde versterkers. Het geluid is subliem en de opstellingen zeer modulair. Een aanrader.

Future-Fi: de toekomst van het geluid klinkt als muziek in de oren - Flashmagazine

Sonofielen

Echte luisteraars, zeg maar gerust hobbyisten, zijn nog verknocht aan high-end speakers in grote, perfect afgewerkte (lak)houten kabinetten, aangedreven door aparte versterkers met grote knoppen. Zelfs de draaitafel is terug van nooit weggeweest. Dit is geluid voor geoefende oren, voor mensen die zeer natuurgetrouw ieder detail willen horen. Dat is hun streven. Het zijn vaak liefhebbers van jazz en klassieke muziek. En dan is het meest volledige, breedste spectrum van geluidsweergave belangrijk. Maar dan moet je ook flink in de geldbuidel tasten. Merken als NAD, Bowers&Wilkens, Marantz en Bang&Olufsen kom je dan vaak tegen. Maar het kan gemakkelijk nog duurder. Je gaat er zo ver in als je wil. Het stopt waar jij je grens legt. Je koopt dit soort apparatuur voor het leven. Het is tijdloos en klinkt eindeloos.

Future-Fi: alles over muziek - Flashmagazine

Performant

Als je gewoon goed geluid wil in heel je huis, of enkel plaatselijk, op de keukentafel bijvoorbeeld, kan je kiezen voor een eenvoudige oplossing die luistert naar de naam bluetooth speaker. Ze komen in alle maten en gewichten. Ze kosten twee keer niks en je verbindt ze makkelijk aan alles met een bluetooth-functie. Rechtstreeks streamen vanaf je smartphone? Geen probleem, in geen tijd ben je aan het shaken. Het geluid is vaak rijker dan je denkt. Je zou verbaasd zijn wat er uit een klein, vaak oplaadbaar toestelletje komt. Dus écht draadloos. JBL en Sony hebben een heel groot gamma van dit soort speakers. Sommige kunnen zelfs tegen water. Ideaal als je aan een zwembad ligt. Of op vakantie. Ze zijn draagbaar en kunnen tegen een stootje. Een praktisch ding dat de doorsnee luisteraar, die gewoon muziek wil in een aanvaardbare kwaliteit, niet teleur zal stellen. 

Future-Fi: alles over muziek - Flashmagazine

Een elektrospecialist in jouw buurt helpt je graag verder met raad en daad. Bovendien is hij steeds op de hoogte van de toekomst van het geluid. Leg er dus je oor eens te luisteren. Net dat laatste doet hij ook, vooral naar jouw wensen en noden. Bovendien kan je er altijd terecht voor een onberispelijke service. Immers, dat is heel wat waard. En denk eraan: zet je muziek niet te luid, dat is slecht voor de oren. Ook de buren zullen je dankbaar zijn. Veel luistergenot!

Nu je weet hoe het staat met de toekomst van het geluid, weet je vast en zeker ook dat muziek een goede manier is om het gezellig te maken in je woning. Toch geven we je graag nog wat andere tips over hoe je van een huis een thuis kan maken!