Heb jij al ooit gehoord van de KonMari Methode? De Japanse auteur Marie Kondo vond het uit om je huis helemaal op te ruimen. In 2019 kreeg ze zelfs haar eigen show op Netflix: ‘Tidying up with Marie Kondo’. Maar hoe begin je er nu aan? Wij vertellen je het stap voor stap.

Konmari Method

De methode moet je in een reeks stappen volgen. Tijdens deze stappen moet je zelf beslissingen maken over je spullen. Volgens Marie Kondo mag je enkel spullen houden waarvan je gelukkig wordt of enkel praktische zaken (huissleutels, schroevendraaier…) die je zeker nodig hebt. Om spullen los te laten moet je ze knuffelen, bedanken voor hun dienst en dan loslaten. Marie Kondo deelt bovendien al haar spullen op in vijf categorieën. Kleren, boeken, papier (briefwisselingen), komono (make-up, accessoires, DVD’s, elektronica…) en tot slot sentimentele spullen.

Doe een grote lente schoonmaak met de Konmari Method

De zes hoofdregels

 • Eens je bezig bent met de methode moet je het afmaken.
 • Bedenk hoe jouw ideale levensstijl eruitziet.
 • Ruim je huis op per categorie, niet per kamer.
 • Volg de juiste volgorde van de categorieën.
 • Werk een categorie eerst af, voor je naar de volgende gaat.
 • Vraag jezelf of een bepaald artikel je gelukkig maakt.

Doe een grote lente schoonmaak met de Konmari Method

Alles overhoop

We gaan aan de slag! De eerste categorie is kleren. Volgens de methode is kleren een hele grote categorie. Veel mensen hebben namelijk kleren in hun kast die ze nooit dragen, maar die wel een emotionele waarde voor hun hebben. Neem al je kleren (ook schoenen) van elke kamer in je huis en leg ze op een hoop op je bed. Neem één per één een kledingstuk en kijk of het je nog gelukkig maakt. Als het dit niet doet, moet je het wegdoen. Als je echt twijfelt over een artikel moet je het zeker wegdoen. Je kan je spullen in drie hopen verdelen: spullen die je houdt, die je weggooit en die je weggeeft. Zo geef je je kleren nog een tweede leven. Klaar? Doe dit dan opnieuw met de rest van de categorieën. Zorg ervoor dat je de stappen volgt en elke categorie afmaakt.

Doe een grote lente schoonmaak met de Konmari Method

Vouwmethode

Ben je door de hele hoop gegaan en heb je besloten wat je gaat houden Super! Nu moet je je spullen nog opbergen. Gelukkig heeft Marie Kondo hier ook een methode voor. De ‘Folding Method‘. Je vouwt je kleren op en dan leg je de kleren niet op elkaar in de kast, maar verticaal in een doos. Door deze methode te gebruiken, neem je niet alleen minder ruimte in beslag, je kan je kleding beter zien en het maakt minder kreuken in je kleren.

Doe een grote lente schoonmaak met de Konmari Method

Tips & tricks

Wij sommen hier nog enkele tips & tricks op die je helpen de KonMari Methode vlotter te laten verlopen. Deze helpen je ook om je spullen nog beter te ordenen.

 • Sorteer je spullen op basis van gebruik. Artikels die je vaak gebruikt, moet je op een plaats leggen waar je makkelijk bij kan. Spullen die je bijna nooit gebruikt, maar toch nodig hebt, kan je vanachter in de kast leggen. Bijvoorbeeld: in de zomer kan je je winterkleren hoog in de kast leggen en je zomerkleren binnen handbereik houden.
 • Als je al je spullen op één hoop legt, kan dit heel overweldigend zijn. Houd in je achter hoofd dat het beter wordt. Eens je begint op te ruimen, zal je zien dat er meer en meer spullen wegkunnen en je meer ruimte creëert.
 • Heb jij al gehoord van de quote: ‘A place for everything, everything in its place’? Dit betekent dat je voor elk artikel een plaats in je huis moet zoeken. Dit kan je doen door al je spullen te ordenen en in mooie dozen of manden te steken. Je zet de dozen dan in je kast en labelt ze. Neem nu bijvoorbeeld hondenspullen; in plaats van ze gewoon op de grond te laten liggen, geef je ze best een leuk plekje in je huis.
 • Gebruik doorzichtige dozen zodat je altijd kan zien wat er in de doos zit. Doe dit zeker in ruimtes zoals de opbergkast, garage, kelder en zolder.
 • Heb je een paar sentimentele spullen gehouden die je echt niet wou wegdoen? Geef die spullen dan een aparte plek. Zoek een doos uit die je gelukkig maakt en leg daar alle spullen in.
 • Deze KonMari Methode zal niet in één dag klaar zijn. De categorie kleren zal zeker een dag of twee duren. Alle andere categorieën zullen waarschijnlijk minder tijd in beslag nemen. Neem dus zeker je tijd en overhaast niets!

Doe een grote lente schoonmaak met de Konmari Method

Niet alleen je woning heeft af en toe nood aan een grote schoonmaak, ook je hoofd heeft het nodig!